Monday, June 27, 2016
Tunturissa / On the fells
Ykkösellä näimme tai kuulimme kaksi kapustarintaa ja kaksi kivitaskua. Kakkosella 13 kapustaa, 4 pikkukuovia, 3 riekkoa ja koppelopoikueen 2 poik. Kolmosella 19 kapustaa, 2 pikkukuovia, 5 kivitaskua, piekanaparin ja isolepinkäisen. Nelosella oli 23 kapustaa, 3 pikkukuovia, riekkopoikue naaras + 8 poik. ja tuulihaukka. Viitoselta löytyi 18 kapustaa, 6 pikkukuovia, siipirikko keräkurmitsa (kuva Arto K.) ja muuttohaukka. Yht. 75 kapustarintaa, 15 pikkukuovia ja 1 kurmitsa jolla poikasiakin näkyi. Vähennystä tuntuu tapahtuneen. Pulmusista ei havaintoa. Riekkoja poikueineen on ollut aika mukavasti viime aikoina.
Lämpötila oli 10-20 välillä, tuuleskeli etelästä ja satoikin aamupäivällä, iltapäivällä paisteli jo aurinko. TH, kuvat TH, Arto Komulainen
Labels: isolepinkäinen, kapustarinta, keräkurmitsa, kivitasku, koppelopoikue, muuttohaukka, pikkukuovi, riekko, riekkopoikue, tuulihaukka
Sunday, June 26, 2016
Myyränsyöjiä / Vole eating animals
Pöllöt eivät muuten turhaan väistele rastaita ja muita hyökkääjiä. Ne saavat tuntea terävän nokan iskun, elleivät pidä varaansa.
Sää on ollut aika kaunista ja lämmintä, joku vesikuuro joskus. Yöllä kuitenkin lämpötila putosi nollan vaiheille ainakin Nuorttiaavalla. TH
Labels: hirvi, kettu, kulorastas, suopöllö, tuulihaukka
Friday, June 24, 2016
Hiiripöllö / Hawk Owl
Labels: hiiripöllö
Thursday, June 23, 2016
Lintupoikueita / Broods of birds
Aleksi näki laskentalinjamatkalla riekkopoikueen (ainakin 3 poik.) ja koppelopoikueen (ain. 5 poik.) Värriö III-IV alueella. Suopöllökin pyöriskeli Tuntsajoen varren suolla, samalla alueella varoitteli isolepinkäinen. Pari ukkometsoa tuli vastaan kosteilla kuusikkomailla. Aseman pihapuissa vaikutti edelleen nuori hiiripöllö.
Labels: hiiripöllö, isolepinkäinen, koppelopoikue, mehiläishaukka, metso, riekkopoikue, suopöllö, teeripoikue
Wednesday, June 22, 2016
Myyrät romahtaneet Venäjällä / Voles disappeared in Russia
Monchegorskin ja Lapin luonnonpuiston alue on vajaa 150 km Värriöltä linnuntietä. Ja täällähän myyriä ja piekanoita on joka lähtöön. Luonto on ihmeellinen. (kuva Kantalahdelta länteen Rjabina-joki (pihlaja)) TH
Labels: piekana
Thursday, June 16, 2016
Viime aikoina tapahtunutta / New happenings
Myyriä on edelleen maastossa pöllöille ja muille. Kuntasjoen varrella kuvasin lapinmyyrän. Piekanoita on mahdollisesti jopa viisi pesällistä puiston alueella, ja ulkopuolella lisää.
Kuntasjokivarressa metsäviklo valitteli sitä, että olin liian lähellä sen poikasta, tai pesää. Sekin joutui kuvatuksi. Voi verrata liroon, joka on luontopäiväkirjassa toukokuun loppupäivinä.
Naarastavi laskeutui koiraan kanssa lampareeseen Pulkan alla pari päivää sitten. Satuin olemaan vieressä.
Pulkalla kuulin myös kanahaukan huutoa. Liekö sillä pesä vyöhykkeen puolella?
Arppen Laura oli nähnyt oravan ryöstävän poikasen saunan västäräkinpesästä. TH
Labels: hiiripöllö, kanahaukka, lapinmyyrä, metsäviklo, orava, piekana, tavi, västäräkki
Tuesday, June 14, 2016
Laskennoissa tavattua / Encounterings on the bird lines
Urpiaisia on edelleen vähän, vihervarpusia mukavasti. Piekanoita on ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin minun aikana. Pesiä puistosta löytyy varmaan puolenkymmentä. Tänään oli Pulkan päällä vierekkäin sinisuohaukkakoiras ja piekana. Hirvasjoen latvalammen pisteeseen sain 13 lajia, mm. riekon ja metson.
Eilen löysin keltavästin pesän (k) koivumetsästä, 5 munaa, lapintiaisen, piekanan ja taviokuurnan pesät Nuorttiaavan maastosta. Uroshirvi näkyi jolkottavan aavalta pois. TH
Labels: hirvi, keltavästäräkki, lapintiainen, piekana, sinisuohaukka, taviokuurna, urpiainen, vihervarpunen
Monday, June 13, 2016
Kohtaaminen erämaassa / Encountering with wolverine
Sitten ahma siirtyi jonkin matkaa nousten mäntyyn, häviten samalla näkyvistä. Ritva seurasi, mutta ei löytänyt ahmaa kuitenkaan enää.
Kuvissa ahma ja työryhmän jäseniä ym. väkeä. Ritva vasemmalla. TH
Labels: ahma
Sunday, June 12, 2016
Tunturissa / On the fells
Tullessani Etelä-Suomesta näkyi siellä täällä laulujoutsenia pelloilla matkan varrella. Näihin aikoihin pesimättömät nuoret linnut sekä hanhissa että joutsenissa matkaavat koillisen suuntaan kesän viettoon.
Erikoisimpia havaintoja linjalta olivat samaan pisteeseen saadut kivitasku ja pensastasku Värriö Kolmosella tunturissa ja urpiaisten vähyys, yksi havainto.
Lounatunturissa näkyy olevan vielä lunta (k). Sinne on tullut varmaan paikallinen kuuro. Muualla Saariselällä on vain lumilaikkuja jossain. Tänne ei ole muuten tullut ollenkaan lunta kesäkuun kylmien aikaan. Kuva Värriö Ykköseltä.
Tänä aamuna neljän aikaan oli 6 astetta lämmintä ja iltapäivällä 12 astetta. Puolipilvistä ja tuuli heikkeni päivän mittaan. TH
Labels: kivitasku, laulujoutsen, metsähanhi, pensastasku, urpiainen
Friday, June 10, 2016
Etelän kerttusia / Southern warblers
Molemmat ovat Suomen linnuston parhaimmiksi luokiteltuja laulajia, jopa satakieltäkin parempia. Niitä ei ole aivan helppo erottaa toisistaan ei laulun eikä ulkonäönkään perusteella. Molemmat nimittäin matkivat koko ajan toisia lintulajeja ja varmaan muitakin ääniä. Viitakerttusella on varastossaan paljon itäaasialaisia lintulajeja, koska se viettää siellä talvensa ja luhtakerttusella taas afrikkalaisia lajeja. Viitakerttunen laulaa rauhallisesti, mutta luhtakerttunen innokkaasti ryöpyttäen, mikä niillä taitaa olla suurin ero. Radion yölaulajaillassa muutama ilta sitten viitakerttusta paljon tutkinut ornitologi Pertti Koskimies ilmaisi pitävänsä viitakerttusta parhaana laulajana (Suomessa).
Ulkonäöltään viitakerttunen (Acrocephalus dumetorum) (ylh.) on hieman harmahtavampi, siivet kirjavammat, jalat tummemmat ja nokka pitempi verrattuna luhtakerttuseen (Acrocephalus palustris) (alh.). Sitten on vielä rytikerttunen, joka on tosi vaikea ulkonäön perusteella erottaa luhtakerttusesta, mutta laulu on selvästi erilaista.
Kaikki nämä kerttuset ovat eteläisen Suomen lintuja ja esiintyvät ruovikkoisilla ja pensaikkoisilla alueilla mielellään lähellä vesistöjä.
Rauhalinnan alueella, missä olin, kuulin myös kultarinnan ja satakielen laulua, nekin mestarilaulajia.
Matkalla töihin aamulla 10.6. näin metsäkauriin Kuoskussa pellonlaidalla. TH
Labels: kultarinta, luhtakerttunen, metsäkauris, satakieli, viitakerttunen
Wednesday, June 01, 2016
Viime päiviltä / From the last days
Orava vaihtaa pukua ja käy järsimässä varaston seinän poronsarvia. Jänis on jo kesäpuvussa.
Hilla on kukkinut monta päivää. Tänään sateli kuuroja ja muutaman päivän päästä on luvattu kylmää. Taitaa hillasato jäädä taas kehnoksi.
Varpuspöllöillä on pesä Nuortinahossa. Siellä oli pari eilen ja myyränroippeiden määrä lisääntynyt kelon alla. Ilm. uros oli napannut myyrän. Pesässä on ilmeisesti poikaset maassa olevista munankuorista päätellen.
Yli-Nuortin uudella sillalla oli 30.5. haarapääskypari. Vaikuttivat suunnittelevan pesää sinne. Eilen niitä ei enää näkynyt. Samaan aikaan sillan lähistöllä lauloi pikkusirkku.
Rakitsanjängällä kuvasin melko kesyn liron 30.5.
Meillä on vieraita kaukoidästä, Japanista ja Kiinasta suomalaisten tutkijoiden matkassa. Kuvassa ollaan menossa maahengitysmittauksiin rajan pintaan.
Vihervarpuset muuten ovat tulleet vasta viime päivinä, ensimmäiset 25.5. paikkeilla. Niitä ei ole kovin paljoa.
Aleksi ja kumppanit näkivät eilen tullessaan kaksi koppeloa reitillään Pitkänjängän maisemissa. TH
Labels: haarapääsky, jänis, koppelo, liro, orava, pikkusirkku, varpuspöllö, vihervarpunen