Tuesday, August 18, 2015

Tsunan maisemissa / In the Chuna region (Russian Lapland)

Kävimme Haatajan Vesan kanssa vierailulla Lapin luonnonpuistossa 16-18.8.2015. Alex Giljazov esitteli meille Tsunan tukikohtaa ja Tsuna-järven seutuja sekä puiston tämänhetkistä tilaa. Vierailimme myös puiston hallintorakennuksessa Montsegorskissa. Siellä tutkimusjohtaja Valeri Barkan esitteli nykynäkymiä.

Tukikohta oli saanut uusia rakennuksia, mutta tutkijoita ym. siellä oli vähän, koska nyt oli loma-aika. Muutenkin tutkimustoiminta tuntuu vähentyneen.

Luonto on hieman elpynyt, kuten muutenkin Montsegorskin ympäristö. Saasteita tulee nykyään selvästi vähemmän luontoon. Jäkäliköt ovat vahvistuneet sitten viime näkemän parikymmentä vuotta sitten, mutta luppoa on edelleen vähän puissa.

Kalaa näyttää olevan jopa enemmän vesissä kuin aikaisemmin. Kanalinnut ovat Alexin mukaan vähentyneet ja näimmekin vain yhden ukkometson parinkymmenen kilometrin kävelyillä. Peuroja ja karhuja emme nähneet, vaikka niiden jälkiä kyllä. Myös hirviä on ihan hyvin. Marjatilanne on siellä tänä vuonna lähes olematon kylmien ja sateisten säiden johdosta.

Myyriä on paljon sielläkin ja kaksi hiiripöllöä (k) ja kaksi piekanaa näimmekin. Lisäksi kaksi lapinpöllöä oli pesinyt vanhoissa kanahaukan pesissä parisataa metriä toisistaan. Kävimme keräämässä oksennuspalloja pesien alta (k). Pöllöt olivat jo häipyneet. Joutsenella oli kaksi poikasta Tsunajärvellä ja joku peto oli tehnyt selvää sinisorsasta. Sääskiä oli vielä paljon ja ne olivat vihaisia.

Säät olivat hienot ja lämpötila 15-20 asteen välillä. Kuvat Tsuna-järveltä, Tsuna-joelta ym. TH, VH
Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?