Monday, July 27, 2015

Riistalaskentaa ja käpylintuja / Game counting and Crossbills

Eilen kävimme riistakolmion. Sää oli poutainen, kymmenisen astetta lämmintä. Satoi vain yhden heikon kuuron. Illalla paistoi jopa aurinko.

Näimme kolme lintua, ukkoteeren kuusikossa, ukkometson tunturikoivikossa Syväkurulla ja ukkometson Kakkosen tunturikoivikossa. Metsot olivat sulkasatoisia.

Muista lajeista näimme kirjosiipikäpylintuja 1 + 15 yks., iso- ja pikkukäpylintuja, pohjantikan, suopöllön ja tuulihaukan ym. Metsäsopulinkin näimme ja kaksi muuta myyrää.

Tänään oli sateinen ja tuulinen päivä. Lämmintä enimmillään yhdeksän astetta ja vähän valoa.

Ykkösen pohjoisrinteen männikössä ruokaili isokäpylintuja. Niitä oli 15-20 yks. Poikasia oli keväällisiä (k ylh.), jotka olivat jo aikuisen kokoisia ja kesällisiä, jotka olivat vielä ruokinnassa. Niiden nokat alkoivat olla jo hieman ristissä, mutta männynkävyt olivat niiden nokille vielä liian tiukkoja avata.

Männyn käpysato on tänä kesänä hyvä. Kävyt ovat vielä vihreitä, mutta käpylinnuille syötäviä. Mänty onkin kukkinut runsaasti, ilmeisesti koko Suomessa. Isokäpylintu on spesialisti aukomaan männynkäpyjä, mutta mutkin käpylinnut voivat niitä avata. Tosin kirjosiiven nokka on heikoin ja niitä onkin vähiten. Kuusenkäpyjä oli viime talvena niin paljon, että kirjosiipien ravintotilanne oli hyvä, mutta nyt männynkävyt eivät saa niitä pysymään täällä, vaan monet ovat häipyneet. Kuusen tilanne on nyt huonompi. TH

Labels: , , , , , , , , ,


Comments:
Männyn siemenen kehitys kestää pari vuotta, eli ensimmäisenä kesänä on kukinta, toisena kesänä vihreä käpy ja vasta seuraavan vuoden keväänä siemenen variseminen. Tänä kesänä, kun on kylmää (pieni lämpösumma), siemeniä kypsyy varmaan vähemmän. Luke antoikin jo tiedotteen, että männyn siemensato on heikonlainen Pohjois-Suomessa, mikä tietää niukkoja aikoja siemensyöjille.
 
Niin minä ajattelinkin, että saattaa olla, mutta nytkin on männynkäpyjä ja isokäpylintuja suht. paljon. Kirjosiivet ovat hävinneet, vaikka kuusenkäpyjäkin on jonkin verran.

 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?