Monday, June 15, 2015

Monenlaista / Many things

Parina aamuna oli kaunista. Aika kylmää edelleen. 4-14 asteen välillä vaihteli lämpötilat.

Laskin edelleen lintuja varhaisaamusta lähtien. Kävin tarkastamassa muutaman petolinnun pesäpaikan. Pommituskukkuloilla pesii piekana vanhassa kanahaukan pesässä. Muut paikat tyhjillään länsipuolella. Itäpuolella pesi hiiripöllö eräässä vanhassa kolossa Hirvasjoella (k). Poikaset olivat juuri lähteneet pesästä, 2 kpl. Pulkkatunturin eteläpuolella huuteli hiiripöllönpoika katkenneen kuusen latvassa, eli siinä kuusikossa on ollut pesintä. Pöllön olen siellä muutaman kerran nähnytkin. Tämän poikasen huudon sain pistelaskentaan.

Samoin sain hieman myöhemmin maakotkan ja varpushaukan Pulkan päältä. Kotka tuli saalis kynsissään etelän suunnasta kaarrellen, kun sen kimppuun Pulkan alta syöksyi varpushaukkanaaras (k)(*). Muutaman hyökkäyksen jälkeen linnut olivat Pulkan päällä ja siihen haukka lopetti. Olikohan sillä pesä jossain? Näillä seuduin olen ainakin kahdesti nähnyt varpushaukan, mutta ei ihan viime vuosina.

Muita havaintoja hirvi Yli-Nuortin koivikossa. Laura muuten näki hirven vasoineen Nuortinahon tienoilla toissapäivänä 13.6. ja ketun hän näki Värriöojan seudussa kesäpolun varrella tepsuttelevan polkua pitkin ed. päivänä. Joutsenia näin samana päivän 12 yks. parven lennossa Nuorttiaavalla itä-kaakkoa kohti, nuoria muuttomatkalaisia (k). Vihervarpusen poikanen (k) kerjäsi ruokaa Värriöojalla myös samana päivänä 12.6. Liroja näin Hirvasjoen latvalammilla 11 yks.

Niin ja kanalintujakin näin. 12.6. Värriöojan varrella kuusikossa pakenivat lentoon 2 ukkometsoa n. 50 m välein. Samoin seur. aamuna aivan Haaskaojan varresta puronvarsikuusikosta karkasivat 3 ukkometsoa 5-10 m välein. Itäpuolen kuusikosta lähti neljäs. Hirvasjoen soidinpaikalla oli edelleen soidinkeskuksessa 2 kukkoa klo 6.30 aikoihin. Pistelinjalla näin lisäksi urosriekon sekametsässä Sauojan S-puolella ja ukkoteeri lähti Pulkan lakikoivikosta. Jostain lähti koppelokin.

Tänään aamulla alkoi sataa 9. jälkeen ja koko päivän on satanutkin. Lämpöä oli vain 3-4 astetta eikä kaukana ole, että lunta nakkaisi. Harmittavan kylmää nyt marjojen ja kanalintujen kannalta. Mutta tämäpä taitaa kuulua Lapin kesään. TH
* Varpushaukkanaaras olikin kanahaukka, ilm. koiras. Aleksilla on paljon kokemusta varpus- ja kanahaukoista ja hän huomasi virheellisen määritykseni. Ilmeisesti kanahaukalla on pesä jossain siinä Pulkan rinteellä.

Labels: , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?