Saturday, May 02, 2015

Näätä kävi metson soitimella / Pine Marten visited the mating place of Capercaillie

Olin viime yönä Hirvasjoen metsonsoitimella kuvaamassa. Kukkoja oli ainakin 6-7 ja ilm. jo koppelokin puussa.

Aamusella kuvaamani metso alkoi heilutella päätään siihen malliin, että katsoin piilokojun toisen seinän reiästä. Kymmenen metrin päässä hangella katseli näätä. Kauaa se ei katsellut, vaan lähti pomppimaan poispäin. Näätä oli aika vaalea, keltakurkkuinen. Metso jäykistyi joksikin aikaa, mutta jatkoi nakuttelemista vähän ajan päästä.

Jossain vaiheessa se hoikistui ja meni puun alle suojaan. Joku petolintu varmaan lensi taivaalla. Olin kuulevinani hiiripöllön ääntä. Tuskin sitä metton tarvii kuitenkaan pelätä. Mutta tarkkoja metsot ovat.

Kojuun kuulin monta uutta muuttolintulajia aamuvarhaisella. Ampuhaukka, kapustarinta, räkättirastas, vihervarpunen ja lapinharakka ovat vielä olleet tapaamatta. Peipon ääntäkin kuulin pariin otteeseen ja jotain tuntemattomia ääniä. Myös teeri kuului kukertavan pohjoisen suunnalla ja riekko käkätti muutaman kerran. Käpylintuja kuului joka lajia ja kirjosiivellä saattoi olla reviiri lähistöllä, niin monesti kuulin ääntä. Pohjantikat rummuttelivat. Oraviakin näkyi hangella.

Viime yönä oli pari-kolme astetta lämmintä ja päivällä jotain 6-7 astetta. Hanki alkaa pehmetä, lunta puolisen metriä. Sää oli aika mukava. TH

P.S. Sinitiaispari kävi lintulaudalla puolenpäivän aikaan. Illalla niitä ei näkynyt.

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?