Friday, May 29, 2015

Lumien lähdettyä / The snow has left

Iltapäivällä ajelin töihin. Matkalla näin hiirihaukan lennossa Kiemunkivaarassa, koppelon tien laidalla Yli-Kemijoella, käenpiian tien laidalla Ruuvaojalla ja jäniksen Kyörteislammen maastossa. Juuri samalla paikalla oli jänis puolitoista vuotta sitten syyskuulla (luontopäiväkirja).

Päivä oli melko lämmin - viitisentoista astetta, puolipilvinen. Lumet ovat lähteneet, samoin jäät. Ainijärvestä lähti jäät 21.5. ja Kuutsjärvestä 27.5.

21.5. näin muuten Ainijärvenharjulla ilmeisen 2-kv. pikkusiepon, jolla ei ollut kurkussa punertavaa. Lintu oli koiras, koska se lauloi muutaman lyhyen säkeen. Värriön ed. pikkusieppohavaintoni oli muutaman sadan metrin päässä 13.6.1984. Pultoselässä on nähty kesäkuulla kymmenkunta vuotta sitten.Ainijärven entisen vartion yli etelään lensi tikli myös 21.5. (*)Päättelin äänestä. Ed. tikli Värriön alueella oli 1.6.2013 - ja myös ainoa. Leppälinnulla oli 6 munaa Ainijärven rantapöntössä samana päivänä.

21.5. havaittiin myös seuraavat uudet muuttolajit: keltavästäräkki, rantasipi, räystäspääsky Ainijärvellä. Kemihaaralle tulivat myös pääskyt samana päivänä. Tapani oli kuullut käen kukkuvan 20.5. Kemihaaralla oli kuultu jo 17.5. Kemihaaralla oli ollut naaras mustarastas joskus huhtikuulla.

Oilin ja Tarmon ruokinnalla Saijalla oli ollut koiras nokkavarpunen 20.5.2015.TH

* ilm. tikli oli väärä määritys. Kuulin viherpeipon ääntelevän samaan tapaan normaalia kimeämmin.

Labels: , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?