Thursday, March 19, 2015

Viime päiviltä / On the last days

Säät ovat jatkuneet jo viikon päivät soivosina, sanovat. On siis pitänyt poutaa, mutta ei ole ollut pakkasta. Yöllä on ollut muutama aste pakkasta, toisin paikoin jopa toistakymmentä, mutta päivällä on päästy 4-5 asteeseen. Etelä-Sallassa kelkka- ja hiihtokelit ovat olleet erinomaiset, täällä pohjoisempana pehmeämmät. Aurinkoista on ollut, mutta tuulista. Näin vielä eilen.

Eilen lähtivät Luonnonvarainhoitokeskuksen miehet. He olivat tutkimassa petotilannetta. Raatoja oli löytynyt. Aamulla löysivät vielä ilveksen tappaman poron alhaalta jokivarresta. Tarmo ja minä löysimme myös molemmat yhden raadon. Ilves tai ilm. kaksi olivat olleet asialla.

Löysin myös metsonjalan, jota kuukkeli nokki. Liekö sama kuukkeli, joka söi myyrää aikaisemmin Pirunkurun seudussa. Paikka oli vain muutama sata metriä siitä edellisestä paikasta. Satakunta metriä tästä oli kokonainen metsokin maassa. Se nousi puuhun katselemaan. Enempää metsonjätettä jalan lisäksi en löytänyt, liekö kettu kuljetellut jalkaa.

Petäjikkö-Pulkan päällä oli 5 teertä maajalkaisessa. Niiden luona oli myös ukkometso maassa. Ja kun tarkemmin katselin, löytyi puistakin vielä kaksi ukkometsoa ja koppelo.

Tarmo näki 3 metsoa, pari hirveä ja kinkkaavan ketun, joka pakeni haaskalta. Saman ketun hän on nähnyt jo aikaisemminkin, mikä lie kolhinut?

Tarmon havaintoja viikon varrelta ovat vielä hiiripöllö ja merikotka Kynsivaaran seudussa molemmat. Muutamia poronraatoja on myös löytynyt.

Oilin havaintojen mukaan ruokintapaikalla on käynyt kymmenkunta viherpeippoa, niiden määrä lisääntyy koko ajan. Myös 4 punatulkkua ja urpiainen ovat olleet tavallisempien lisäksi.

Tänään oli pilvinen päivä ja alkoi sataa lunta iltapäivällä. Sade jatkui iltaan asti. Lämpötila oli nollan vaiheilla, etupäässä hieman pakkasella.

Kuulin tänään kahdesti kirjosiipikäpylinnun ja isokäppäreitäkin muutamia. TH, TK, OKLabels: , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?