Tuesday, October 28, 2014

Nuortin kairassa / On the Nuorttijoki region

23-24.10 kävin UK-puiston alueella retkeilemässä. Iltapäivä ja yö olivat melko kirkkaat, mutta seur. päivänä tuli pilvisyyttä, joka sitten pikkuhiljaa muuttui lumisateeksi. Pakkasta oli 3-10 astetta ja lunta muutama sentti.

Kävin Sukoivalla kuvailemassa maisemia (k) ja laskeuduin poroaidan itäpuolelle ja sieltä kävelin Karhuojan kämpälle (k). Kämpällä yötä varauspuolella, muuten ensi käynti. Nyt on kai kairan kaikki kämpät käyty.

Aamulla käppäilin Nuortille, joka oli lähes kokonaan jäässä. Kävin Yl. Hirvashaudan laavulla, mistä Nuorttikönkään kautta Mettopaloon (k). Sieltä sitten taas Sukoivaa kohti ja Kahdenojankaitaan autolle. Taitaa olla uusissa kartoissa jollain muulla nimellä.

Poroja ja jälkiä oli kovasti poroaidan länsipuolella, mutta itäpuolella ei ollenkaan. Vanhan maakotkan näinkin Sukoivan länsipuolella 23.10. ja hiiripöllö lensi samoilla seuduilla kaakon suuntaan. Kotkan näin myös seuraavana päivänä lennossa Nuortin yli etelään ja mahd. kotka oli sitten taas sukoivan suunnassa (tai sitten korppi).

Sukoivassa näin riekkoparven 7 yks. ja itäpuolen jängän yli lensi teeriparvi kymmenkunta yks. Seur. päivänä näin puolenkymmentä teertä ja ukkometton Sukoivan eteläpuolella. Muuten mukavasti kanalintuja, mutta metsot vähissä.

Parhaat lintuhavainnot sain kuitenkin 24.10. aamupäivällä Nuortilla. Pyrstötiaisparvi 8 yks. tuli etelän suunnalta jokivarteen ja häipyi ilm. samaan suuntaan. Varttitunnin päästä sieltä päin tuli 11 yks. parvi, joka sitten meni länteen. Saattoivat olle samoja lintuja, jostain vain oli ehkä tullut muutama lisää.

Pyrstötiaisten jälkeen näin yksinäisen tiaisen sirkuttavan koivussa. Pidin sitä talitiaisena ja odottelin, että se tulee tervehtimään, kuten talitinteillä on tapana. Tämä tintti kuitenkin vain tuhersi siinä koivussa ja päätin lähteä katsomaan, mikä siellä maksaa. Mutta sehän olikin kuusitiainen (k)! Se etsiskeli syötävää koivusta, eikä ollut aikeissakaan tulla lähemmäksi. Metsätiaiset ovat sellaisia.

Yli 10 vuoteen en ole Itä-Lapissa nähnyt kuusitiaista. Ne asustavat etelämpänä Suomessa ja Lapissakin, mutta joskus vaeltavat pohjoiseen. Lopulta kuusitiainen jatkoi samaan suuntaan kuin pyrstötiaisetkin, liekö seuraillut niitä.

Vielä näin ja kuulin muutaman kirjosiipikäpylinnun, joita taas on seudulla, mutta ei juuri Kemijärven-etelä-Sallan alueella. Puukiipijä piiskutteli myös jokivarressa ylempänä.

Niin, automatkalla pysähdyin tarkkailemaan erästä tiaisparvea Pelkosenniemen seudulla, ja siitäkin löytyi kuusitiainen. TH

P.S. Sain kuvia pyrstötiaisistakin, mutta laitoin parempia kuvia näkyville, joita sain Kemijärveltä vähän myöhemmin. Suden jälki oli Sukoivassa.


Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?