Sunday, September 21, 2014

Lumisadepäivän linnut / Birds of the snowfall day

Aamulla satoi kovasti. Lämpötila laski koko ajan ja kun se läheni nollaa, vesi muuttui rännäksi ja lopulta märäksi lumeksi. Kaikkiaan lunta satoi sentin verran puolenpäivän maissa, mutta se suli pian pois. Iltaa kohti alkoi kirkastua ja puoli kymmenen aikaan oltiin 1.5 astetta pakkasella. Käyrä meni jyrkästi alaspäin.

Eilen muuten satoi hiljalleen koko päivän. Lämmintä oli 5-8 astetta.

Jos on viime päivinä rastaat metelöineet Kuutsjärven ympärillä, niin tänään pistettiin vielä reilusti paremmaksi. Ei keväälläkään ole sellaista konserttia kuin nyt oli. Punakyljet jopa lauloivat ja muutkin rastaat olivat koko ajan äänessä. Lintuja tuli koko ajan jostain yläilmoista ja laskeutui pihlajiin. Varmaankin lumisade sai lentävät linnut laskeutumaan ja etsimään ruokaa. Räkättejä, punakylkiä, laulurastaita oli suurin piirtein yhtä paljon, mutta kulorastaita tuntui olevan eniten. Kaikkiaan rastaita täytyi olla satoja. Ne eivät olleet räntäkelissä kovin arkojakaan.

Myös tilhiä lenteli kymmenien yksilöiden parvia. Muutama punatulkkukin näkyi, mutta taviokuurnat puuttuivat. Miksi ne jättivät ruokapöydän rastaille? Tosin ei niitä ole monta ollutkaan, eikä niiden muuttoaika ole vielä käsillä. Muutama järripeippo ja 1-2 peippoa lenteli vielä muiden mukana ja vihervarpusiakin oli n. 12 yks. parvi, urpiaisia vähän enemmän. Niittykirvisen ääntä kuului jonkin kerran. Telkkä oli vielä lammessa. Eilen Niko tapasi Kotovaarassa riekkoparven, n. 6 yks. Niin, ja pohjantikat tapasin kurulla parinsadan metrin päässä asemasta ja aseman pihalla.

Puoli kahdentoista maissa kurun koivuissa vilahteli päivän paras laji. Kuin pieni, lyhytpyrstöinen pajulintu hypähteli vilkkaasti oksalta toiselle. Arvasin heti, mistä oli kysymys, mutta vaati kuitenkin ottaa sarja kuvia linnusta, että saataisiin asia varmistettua. Siperian harvinaisuus, taigauunilintu oli ehtinyt Suomen Lappiin. Etelämpää onkin jo koko lailla havaintoja tälle syksylle, mutta täältä ei ole vielä ollut. Lintu oli hiljainen, mutta myöhemmin päivällä näin sen vielä ja kuulin äänenkin, "tsii-ist", mutta vain kerran.
Kuvissa kelossa tilhiä ja räkättirastas. Marja suussa kulorastas ja tilhi. Koivussa laulurastas ja toisessa taigauunilintu. TH


Labels: , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?