Friday, August 22, 2014

Mustaleppälintu ja sinipyrstö aseman luona / Black Redstart and Red-blanked Bluetail by the station

Aamun vessareissulla kuulin piipitystä kurulta 7. maissa. Lähempi selvitys paljasti nuoren sinipyrstön oleilevan siellä (vaaleat läikät päänseudussa). Sinipyrstön kanssa lenteli toinen lintu, jota luulin myös sinipyrstöksi. Mitä vielä! Lintu lennähti kelkkatallin katolle ja alkoi äännellä "vit" ja jatkoi sitä varmaan minuutin. Harmaa etuosa, vaalea laikku siivillä ja punertava pyrstö paljastivat sen mustaleppälinnuksi. Katolle istahtaminen kertoi myös lajista.

Koska sattumoisin mulla ei ollut kameraa matkassa, en saanut kuvaa mulelista. Se kuitenkin oli kelkkatallin luona vielä iltapäivällä ja illallakin, joten se vielä edelleen vahvisti asiaa (myös Aleksi näki linnun). Mustaleppälinnuthan asustelevat rakennuksissa, vaikka aika arkoja ovatkin, ainakin täällä. Mutta mitä ne täällä Lapin erämaassa tekevät, kun ovat etelän lintuja? Suomessa niitä pesii melko harvinaisena etelä-Suomessa. Asemalta on kaksi havaintoa syksyltä muutaman vuoden takaa ja yksi Ainijärveltä.

Sinipyrstöstä sain kuvia, mutta muleli oli arka. Muita lintuhavaintoja olivat Aleksin 6 kirjosiiven parvi ylilentämässä asemaa ja kurun 4 rautiaista.

Sää oli eilisen kaltainen. Lämmintä n. 8 astetta, heikkotuulista ja pari vesisadetta. Märkää kuitenkin. TH

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?