Tuesday, December 10, 2013

Pakkasessa / Freezing

Aamun työmatkalla 9.12. näin toistakymmentä teertä (k), lähinnä Pelkosenniemen ja Savukosken välillä, 2 riekkoa ja Tapani näki ukkometson lähtevän hakomasta Nuorttiaavan etelälaidalla.

Pakkasta oli Yli-Nuortilla 36.5 astetta puolenpäivän maissa ja yöllä sitä oli ollut 40 astetta. Aurinko paistoi vielä heikosti Nuorttitunturin lakeen. Asemalla oli enimmillään -18 astetta.

Aseman johtoporukka Markku Kulmalan johdolla (Pertti Hari, Tuukka Petäjä, Jaana Bäck) ja työsuojeluryhmä (Pirjo Kekäläinen, Seija Lemettinen ja Merja Soosalu) tulivat asemalle 9.12. iltapäivällä. Seuraavana aamuna ennen puoltapäivää he lähtivät takaisin, osa hiihtäen.

Pakkanen oli jo hellittänyt ja oli vain -12 astetta, mutta länsituuli jäähdytti.

Aseman ruokintapaikalla kävi vilskettä, kun viisi kuukkelia (k), 3 hömötiaista ja muutama lapintiainen kävivät ruokailemassa. Ilmeisesti oravakin on käynyt jäljistä päätellen. Nyt sitä ei näkynyt. Viime aikoina on luonnossa ollut hiljaista. Joku kanalintu on näkynyt ja maakotkasta on Tarmolla pari havaintoa, mutta pöllöt ovat kadoksissa. Ilveksiä on ilmeisesti pari jossain lähitienoilla ja ahmakin on liikuskellut. Susia on tapettu luvilla useita Sallan ja Savukosken puolelta. Karhujakin kaatui viisi Pohjois-Sallasta, mutta Savukoskella niistä on vain vähän havaintoja, mutta on kuitenkin.

Aseman mittakepissä on lunta 43 senttiä. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä. TH


Labels: , , , , , , , , , ,


Comments:
Olipa mukava kirjoitus :) terveisiä teille kaikille sinne pohjoiseen. Täällä kevät jonoitkällä, vaikka lunta tupruttaa taivaan täydeltä tällä hetkellä. Merjas
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?