Wednesday, April 24, 2013

Kevät rynnisti / The spring attacked

Sitten viime sivun kevät alkoi rynnistää toden teolla. Lumen pinta on pudonnut kymmeniä senttejä vesisateen ja lämpimän sään takia. Kemijärven seudulla pihat olivat jo lähes sulat viime viikon lopulla.

Kävin reissun Saariselän itäosissa muutama päivä sitten. Siellä lunta vielä riitti, pälviä oli vasta vähän, tuntureilla ei juuri ollenkaan. Paikoin lunta oli lähes metri, ja se oli upottavaa ja märkää.

Värriön tuntureihin verrattuna Saariselän tunturit ovat vain vähän korkeammat merenpinnasta mitattuna, mutta korkeuserot ovat suurempia. Tunturit ovat massiivisia ja välissä syviä kuruja ja laaksoja ja tietysti tuntureita ja päitä on enemmän (kuvat Vongoivalta pohjoiseen ja Presidentinkurun kautta Pirravaatselmalle).

Eläinmaailma oli hiljainen. Iso karhu oli tullut Suomen puolelle Talkkunapään kaakkoispuolelta ja mennyt takaisinkin samaa jälkeä parin päivän päästä. Se oli rypenyt pohjia myöten.

Muuttolinnuista kuulin vain piekanan Pittikuolpunassa 21.4. ja 22.4. peippokoiras näyttäytyi Peskihaaran kämpän pihalla.

Kanalintuja näin vähän. Riekkoja (k) näin 4 ja kiirunoita 2 ja lisäksi ääntä. Ukkometso karkasi Iso-ojan laaksossa ja koppelo istui pälvellä Jaurin laaksossa. Teeriä näin 3.

Hirvistä näin vain jälkiä parissa kohtaa.

Kävin tänään pitkän lumilinjan. Lunta oli keskim. n. 45 cm, 0-90 cm. Näin tänään yhden riekon ja 4 teertä + lapinharakan. Aseman kurussa lauloivat kuuden jälkeen aamulla punarinta ja peukaloinen.

Puistomestari PP kuuli tänään kulorastaan Kotkakurulla, palokärjet Kotkakurulla ja Peltoselässä rajan pinnassa. Tuntsajoen kämpällä oli keltasirkku. Eilen Tuntsajoella oli 2 erillistä räkättirastasta ja toissapäivänä 22.4. kaksi ilmeistä metsähanhea taivalsi Rakitsaisten maisemissa koillista kohti.

19.4. näimme Tarmon kanssa Savukosken keskustassa lehtokurpan, joka yritti laskeutua Virran koneliikkeen pihalle, mutta ilm. pelästyi meitä. Se lensi pari sataa metriä pellon laidalle, josta harakat karkoittivat sen. Sitten se häipyi pohjoisen suuntaan. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?