Sunday, September 23, 2012

Myyränpyynnin aikaan / At the time of vole trapping

21-23.9.12 suoritin syksyisen myyränpyynnin. Tulos oli 4 kpl. Metsämyyriä oli 3 ja yksi näytti harmaakuvemyyrältä, kaikki nuoria. Viime syksynä tulos oli kaikkiaan 124 kpl, sopulit ja päästäiset mukaanluettuna.

Romahdus on tapahtunut, kaikkiaan huonoin tulos koko 15 vuoden aikana ja vielä syksyllä, kun myyriä on enemmän kuin keväällä. Ensi talvesta voi odottaa huonoa havaintovuotta myyränpyytäjäpedoista.

Orava kantoi naavaa pesään Kuntasjokivarressa ja asemalla karhuntaljaa 21.9. Sinirinta näyttäytyi Kuutsjärven pajukossa ja teki samalla uuden myöhäisyysennätyksen näissä maisemissa ja vielä reilusti. Se löi samalla sinipyrstön ennätyksen viime vuodelta (16.9.). Seuraavana päivänä eli 22.9. sinipyrstö kuittasi ottaen uuden ennätyksen nimiinsä, mikä on samalla myöhäisin koko Lapin alueella koskaan tehty havainto (jos olen oikein lukenut tehdyt havainnot).23.9. parinsadan metrin päässä Kuntasjokivarressa löytyi kaksi harvinaisuutta. Ensin kuulin heikon taigauunilinnun äänen aamulla. Iltapäivällä ehdin etsimään ja löysinkin linnun. Ilmeisesti vanha koiras, koska oli niin kirkkaan vihreä ja siipijuovat hyvin näkyvissä. Sen seuraan liittyi pajulintuna pitämäni uunilintu. Kuvasin linnun ja kuvista aloin pitää sitä tiltalttina tai risteymänä. Lintu oli ilmeisesti nuori tiltaltti, koska sen puku oli niin kirkas ja pajulintumainen. Siiven mitat ja tummahkot jalat ynnä pään kuviointi kertoivat tiltaltista. Lähetin kuvia Aallon Pirkalle ja hän oli nimenomaan nuoren tiltaltin kannalla. Tiltaltti on täällä hyvin harvinainen ja edellinen havainto puistosta on varmaan kymmenen vuoden takaa jos ei kauempaakin. Kesäkuulla kuvasin vanhan tiltalttikoiraan Ainijärven lehtojensuojelualueella ja se lintu oli huomattavasti eri näköinen kuin tämä, joten puvuissa on vaihtelua ja tiltaltilla varsinkin, kun sillä on eri rotuja pilvin pimein.

Myös metsäkirvisen kuulin Kuutsjärvellä. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?