Sunday, August 26, 2012

Linnunpoikia / Young birds

Kuusissa on taas jonkin verran käpyjä ja se näkyy käpylinnuissa. Kirjosiipiä näkee taas vajaan vuoden tauon jälkeen ja ne jopa pesivät. Ainijärven ampumaradan lähistön kuusissa oli tänään kirjosiipipoikue. Poikaset (2) (k) olivat jo isoja, lähteneet pesästä heinä-elokuun vaihteessa, mutta kerjäysääntä kuuli vielä. Koiras (k) ruokaili kuusen kävyillä ja lensi sitten jonnekin neljännen kirjosiiven äänen suuntaan ja poikaset kohta perässä.

Lähistön pönttöalueella oli vielä talitiaisen pöntössä kolme poikasta (k). Niitä oli ollut neljä, joten yksi on varmaan jo lähtenyt pesästä. Lähtevät kohta toisetkin. Talitiainen pesi toisen kerran ensimmäisen epäonnistuttua.

Nuorttiaavan laidan koivuissa näin 3 pohjansirkkua yhden maissa.

Illalla klo 19.50 aseman pihapiirin männyissä pörräsi iso urpiaisparvi. Arvioin niiden määräksi n. 70 yksilöä.

Laurilan Esa soitteli haarahaukkahavainnostaan 14.7.12 Soklin alueelta. Lintu oli lentänyt Yli-Nuortin varrella. Esa oli sitä mieltä, että lintu oli nimenomaan isohaarahaukka, koska pyrstön lovi oli niin syvä, ettei se lennossa haukan pyrstöä levittäessäkään tasoittunut.

Isohaarahaukka on Lapissa ensi luokan harvinaisuus. Siitä on vain yksi havainto ja se on viime kesäkuulta Sodankylästä. Muutama havainto on viime vuodelta Raahen-Kalajoen alueelta ja loput Suomen n. 70 havaintoa v. 1970 jälkeen ovat etelä-Suomesta. Myös haarahaukka on harvinainen eikä sitäkään ole havaittu aikaisemmin näillä seuduin. Lapista on tältä vuodelta 8 havaintoa.

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?