Monday, May 28, 2012

Viileätä ilmaa Jäämereltä / Cool air from Arctic Ocean

Luoteistuuli toi viileätä ilmaa ja lämpötila jäi kymmenen asteen paikkeille, vaikka aurinko paistoi suurimman osan päivää. Illalla tuli joku lumihiutalekin.

Myyränpyynti jatkuu huomiseen, mutta ensimmäinen päivä osoitti jo, että kanta on romahtanut. Saalis oli vain kymmenkunta myyrää. Harmaakuvemyyrä näyttää selvinneen parhaiten.

Kävin myös tarkastamassa sinipyrstön reviirin Pulkalla. Vanha koiras oli paikalla laulellen silloin tällöin. Naaraasta ei ollut merkkejä, joten ilm. pesää ei ole rakennettu. Sinipyrstön naapurina lauleli mm. peippokoiras, jonka olemista erämaassa tunturikurulla voidaan pitää erikoisena. Yleensähän täällä pohjoisessa peipot asuvat ihmisasutuksen läheisyydessä. Naapureita olivat myös kirjosieppo ja järripeippo, joiden koiraista kuvat.

2-kv-sinipyrstö on voinut vaihtaa maisemia, koska siitä en havainnut merkkiäkään tänään.

Kuulin, että etelä-Sallassa Paloperällä kärpät tuhoavat telkän pesintöjä. 12 tiedossa olevasta pesinnästä uutuissa oli enää vain neljä toimivaa. 3 telkkänaarasta oli tapettu uuttuihin ja osa syöty ja viidessä uutussa oli rikkinäisiä munia. Oli myös merkkejä nimenomaan kärpän syyllisyydestä tekoihin.

Myyräkanta on sielläkin romahtanut, joten pikkupedot etsivät muuta syötävää. Jatkossa jää nähtäväksi, miten käy aseman pikkulinnunpöntöille ja miten pärjäävät esim. kanalinnunpojat.

Koivut olivat tänään jo hiirenkorvalla ja eilen illalla Kuutsjärvi oli kokonaan vapaa, vaikka päivällä jäätä vielä oli. TH

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?