Friday, April 13, 2012

Sosekelissä / On the wet snow

Eilen työmatkalla näin hiiripöllön Lattunassa ja 3 teertä Yli-Nuortin varrella.

Illalla 8. jälkeen hiiripöllö istui kuusen latvassa Kuutsjärven eteläpuolella.

Tänään kävin rajan varrella. Sudet olivat käyneet tappamassa poron Kotkakurulla ja palanneet Venäjän puolelle. Poromiehet olivat myös todenneet tapauksen. Raadolla oli puolenpäivän aikoihin kevään ensimmäinen talitiainen, koiras.

Talitiaisia (k) näin lisäksi koiraan Petäjä-Pulkan itärinteella ja rinteen alla rajan varrella oli pariskunta, koiras ja naaras. Mistä lie lähteneet, mutta parina olivat varmaankin etsimässä itselleen pesimäaluetta. Iltapuoleen kuulin vielä aseman ruokintapaikan luonakin talitintin särinää. Eilen vielä ei kuulunut mitään.

Talitiainenhan on täällä muuttolintu, tai ainakin sen kaltainen. Se ei menesty erämaassa talvella, koska ei osaa tehdä ruokavarastoja puihin eikä edes käyttää toisten varastoja. Se selviää jatkuvalla ruokinnalla kyllä läpi talven hyvinkin, kylmän kanssa se tulee toimeen. Keväin ja syksyin talitiaiset vaeltelevat laajasti ja kesällä ne kyllä pärjäävät erämaassakin ilman ruokintaa. Yleisimmin ne ovat kyllä ihmisen seuralaisia ja tämän päivän linnutkin kävivät minua moikkaamassa, lähimmillään parin metrin päässä.

Ylimmäisen Papuhaaran pohjoispuolella karhu oli kävellyt rajan polannetta satakunta metriä ja mennyt sitten Venäjän puolelle sekin kuten sudetkin. Karhu oli tullut etelän suunnasta ja muutaman kilometrin vastajälkeen seurailtuani en todennut sen saaneen saalista. Karhun etukäpälän leveys oli n. 16 cm.

Nuori metso oli lentänyt lanka-aitaan Pirunkurun eteläpuolen muristalla (2 k). Linnut olivat käyneet sitä nokkimassa. Se on varmaan yksi 3-4:stä metsosta, jotka ovat asustelleet talven aikana alueella. Kaikkiaan muistan tämän lisäksi kolme tapausta lähistöltä muutaman sadan metrin matkalta, jolloin urosmetso on lentänyt aitaan ja kuollut.

Kanalinnuista näin lisäksi yhden poikametson Rakitsan pohjoisrinteeltä (k), kolme teertä ja kolme riekkoa matkan varrelta. Ainijärvellä oli aamulla yhdeksän pulmusen parvi.

Sää on ollut viime päivinä sateista ja plussan puolella. Tänään avautui taivas, mutta lämmintä piisasi, varmaan 5 astetta. Lumi oli aika sosetta. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?