Wednesday, June 29, 2011

Lapinpöllön metsässä / In the forest of Great Grey Owl

Kesä etenee ja päivät lyhenee, vaikka aurinko ei vielä laskekaan. Eilen lämpeni jo pariinkymmeneen asteeseen.

Lapinpöllön poikaset ovat vielä pesän lähistöllä. 26.6. yksi poikanen oli vielä pesän vieressä oksalla, mutta kaksi oli kallellaan olevan kelon päässä. Naaras istuskeli lähistöllä (yläkuva). Kaikki napsuttelivat nokkaa mennessäni paikalle iltapäivällä.

Kävin seuraavanakin iltana katsomassa niitä. Poikaset olivat muuttaneet paikkaa ja olivat erillään männyissä. Kaksi oli korkealla ja yksi vähän alempana oksalla (k). Nyt tuli koiraskin (alakuva) paikalle n. klo 19. paikkeilla. Saalista en sillä nähnyt.

Naaras alkoi äännellä vaimeasti "kveu-kveu..." puoli kahdeksan maissa, ja klo 20.15 koiras ei enää kestänyt voimistunutta ääntä ja lähti Puolivälinjängän suuntaan, ilmeisesti saalistamaan. Lähdin yhdeksän aikaan ja kävelin Puolivälinjänkää pitkin n. 1 km polulle, mutta pöllöä ei näkynyt. Sen sijaan näin jängän laidassa koppelopoikueen 6-7 poikasta (k).

24.6. Tapanin koppelonpesässä oli vielä emo hautomassa, mutta eilen 28.6. pesä oli tyhjä. Tosin vain pari munankuorta oli pesässä, niin että oliko pesä ryöstetty viime hetkillä, vai missä loput kuoret olivat. Kuitenkaan kuoret eivät olleet sisäkkäin tai niin kuin voisi olettaa, kun poikaset ovat lähteneet.

26.6. aseman pöntön helmipöllönaaras katseli vielä suuaukolta.

27.6. tapasin Ykkösellä keräkurmitsapoikueen, emo + kolme poikasta. Ne olivat aivan laessa ja poikaset vielä aivan pieniä. Nykyään Ykkösellä tapaa harvemmin kurmitsanpesiä tai poikueita.

Eilen näin teeripoikueen n. 6 poikasta Ainikuusikon mönkijäreitillä. Nuortinahon itäpuolella kesäpolun varrella nousi hirvi rytisten makuulta ja pakeni Nuorttiaavan suuntaan.

Ainijärvessä oli muuten pilkkasiivet vielä eilen. TH

Labels: , , , , , ,


Saturday, June 25, 2011

Sateessa tunturissa / In the rain on the fell






















Lupasi tälle päivälle heikkoja vesisateita Lappiin. Ainakin täällä vettä tuli lähes kaatamalla ja sadettakin kesti puoli päivää. Lämmintä oli viitisentoista astetta.


Urpiaisen poikasia on aika kovasti jo maastossa (k). Tunturikoivikossa on ollut monta pesää. Myös taviokuurnan poikanen löytyi Ykkösen pohjoisrinteeltä. Etupäässä koiras ruokki sitä (k), mutta kävi naaraskin paikalla.


Vielä löytyi helmipöllönkin poikanen. Se katseli pesäpöntön reiästä Kuutsjärven törmässä. TH

Labels: , ,


Friday, June 24, 2011

Ainijärven rannoilla / On the banks of Ainijarvi


























Laskin Ainijärven ja lähiympäristön lintuja. Pilkkasiipiä oli vielä 12 yksilöä (k). Mustakurkku-uikkukin oli paikalla. Tukkasotkia laskin 22 kpl, telkkäpoikueita oli 4, tavipoikueita 3 (k), 1 sinisorsapoikue, 4 kirjosiipipoikuetta (k) ja 4 pikkukäpylintupoikuetta. Tervapääskyjä kierteli harjun laidalla n. 15 yks. Räkättirastaita näin myös pari, ne ovat aika harvinaisia laskennoissa.






Kuvia myös Ainijärven lehtojensuojelualueelta, missä kotkansiivet ja muut saniaiset kasvavat komeasti. Alueen pohjoislaidalla on nätti kulleroniitty. TH

Labels: , , , , , ,


Thursday, June 23, 2011

Nuorttiaavan riistakamera / Game camera by Nuorttiaapa




























Nuorttiaavan laidalla polun varrella olevan riistakameran kuvia. Kettuja on ainakin kaksi. Maahan oli piilotettu syötti, joka kiinnosti kettuja.

Labels:


Wednesday, June 22, 2011

19.6.2011 Kemihaaran pöntöillä

Tarmo tarkastamassa Kemihaaran pihan pönttöä. Jotkut emoista, kuten kuvan talitiainen, ovat niin tottuneita (vai paremminkin tympiintyneitä) tutkijoihin, etteivät edes viitsi väistyä havaintojen teon yhteydessä. Tämäkin yksilö vain siirrettiin sivuun munien laskun ajaksi. Munat laskettuamme emo siirtyi takaisin hautomaan.

TK, JK & JS

18.6. pöllöpäivä

Kävimme tarkastamassa puiston pöllöpesinnät:
Lapinpöllön pesässä oli vielä ainakin yksi poikanen. Maastosta löytyi lisäksi kaksi. Emopöllö seuraili varsin rauhallisesti, kun teimme havaintoja ja kuvailimme jälkikasvua.








Helmipöllöjen pesät:
- vasempi kuva: Aikamme odoteltuamme pöllönpoikien uteliaisuus voitti ja saimme seurata kahden silmäparin tuijottavan meitä ja touhujamme.

- aseman telkän pöntössä, oikea kuva, oli emo pesässä. Ilmestyi välittömästi katsomaan illan häiritsijöitä, kun ilmestyimme paikalle. Seurasi aktiivisesti koko ajan kololtaan toimiamme.







Varpuspöllön pesältä emme löytäneet muuta kuin pesästä ulos heitetyt turhakkeet.

TK, JK & JS

15.6. lapinmyyrän kuvausta


Joskus käy niin, että tarvittaessa aseman kuvaajat ottavat käyttöönsä myös aseman sisätiloja - tässä ollaan kuvaamassa keittiössä lapinmyyräpoikuetta.


TH, JK & JS

Havaintoja, osa II, 5.-15.6.2011




Riekon pesä







Riekon poikanen
ja siipirikkoa näyttelevä emo.









Piekanan pesä








11.6. Nuorttijoen varressa rentukat olivat kukassa kuten tuomikin.






Rajavaaroilla hiiripöllöemojen äänekkäät varoitukset johtivat siihen, että löytyi hiiripöllön poikanen pienen etsimisen jälkeen.





Myös telkällä oli pesintä Rajavaaralla.




Joskus havaintojen teon yhteydessä törmättään myös surullisiin tapauksiin, joissa ihminen toiminnallaan on ollut vaikuttamassa luonnossa selviytymiseen. Tässä poroäiti on hirttäytynyt vanhan poroaidan metallilankaan. Lanka oli tarttunut kiinni emän kaulaan. Emän yrittäessä päästä siitä irti emä oli epäonnekseen kiertänyt ensin koivun ja sitten jäänyt vielä langasta kiinni kyseiseen mäntyyn ja siinä olevaan oksan hankaan.
Vasa ihmetteli äitinsä vaitonaisuutta vieressä, kun tulimme paikalle.
JK & JS

Havaintoja, osa I, 5.-15.6.2011


Kävimme puiston ulkopuolelta keräämässä havaintoja. Lähdimme liikkeelle Kemihaarasta 5.6. Matka jatkui Manto-ojan kautta Peuraselkään ja siellä itään rajavyöhykkeelle. Rajavyöhykettä seurailen päädyimme tutkimusasemalle 15.6. Varsinkin reitin alkupuolelle osuneet lämpimät kelit johtivat siihen, että liikuimme öisin, joten suurin osa kertyneistä havinnoista on tehty illan ja aamuyön tunteina.

Jo alkumatkasta, puolen tunnin kävelyn jälkeen, törmäsimme tuoreisiin karhun jälkiin. Karhu oli seuraillut Vieriharjuun johtavaa merkittyä reittiä jonkin aikaa ja oli sitten poistunut ympäröivän suon maisemiin. Myös orava (kuva) putkahti esiin matkalla kohden Manto-ojaa.




Jaurun varteen saavuttuamme ja saunaa lämmittäessämme löytyi punakylkirastaan pesä saunan takaa (kuvat).








Lähtiessämme Jaurulta kohden etelää illalla 8.6. kohtasimme karhun (kuva). Karhu asteli meitä vastaan Rajavaaroilla poroaidan itäpuolella klo 23 aikoihin. Saimme seurata ja kuvata sitä puolisen minuuttia, jonka jälkeen karhu poistui rauhallisesti takaoikealle kohden valtakunnan rajaa.



Jatkaessamme karhuhavainnon jälkeen eteenpäin törmäsimme karhun viimevuotiseen haaskaan ja tuoreempaan, naaras hirvi.




Vittaojalta löytyi koppelon pesä (kuva). Lisäksi kuvailimme pihan saunaa tikkailta käsin.






Korvatunturi ja Korvatunturin Ukko





Kurjenkanerva ja poroaidan merkitys esim. maisemaan.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?