Wednesday, June 22, 2011

Havaintoja, osa I, 5.-15.6.2011


Kävimme puiston ulkopuolelta keräämässä havaintoja. Lähdimme liikkeelle Kemihaarasta 5.6. Matka jatkui Manto-ojan kautta Peuraselkään ja siellä itään rajavyöhykkeelle. Rajavyöhykettä seurailen päädyimme tutkimusasemalle 15.6. Varsinkin reitin alkupuolelle osuneet lämpimät kelit johtivat siihen, että liikuimme öisin, joten suurin osa kertyneistä havinnoista on tehty illan ja aamuyön tunteina.

Jo alkumatkasta, puolen tunnin kävelyn jälkeen, törmäsimme tuoreisiin karhun jälkiin. Karhu oli seuraillut Vieriharjuun johtavaa merkittyä reittiä jonkin aikaa ja oli sitten poistunut ympäröivän suon maisemiin. Myös orava (kuva) putkahti esiin matkalla kohden Manto-ojaa.
Jaurun varteen saavuttuamme ja saunaa lämmittäessämme löytyi punakylkirastaan pesä saunan takaa (kuvat).
Lähtiessämme Jaurulta kohden etelää illalla 8.6. kohtasimme karhun (kuva). Karhu asteli meitä vastaan Rajavaaroilla poroaidan itäpuolella klo 23 aikoihin. Saimme seurata ja kuvata sitä puolisen minuuttia, jonka jälkeen karhu poistui rauhallisesti takaoikealle kohden valtakunnan rajaa.Jatkaessamme karhuhavainnon jälkeen eteenpäin törmäsimme karhun viimevuotiseen haaskaan ja tuoreempaan, naaras hirvi.
Vittaojalta löytyi koppelon pesä (kuva). Lisäksi kuvailimme pihan saunaa tikkailta käsin.


Korvatunturi ja Korvatunturin Ukko

Kurjenkanerva ja poroaidan merkitys esim. maisemaan.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?