Wednesday, June 29, 2011

Lapinpöllön metsässä / In the forest of Great Grey Owl

Kesä etenee ja päivät lyhenee, vaikka aurinko ei vielä laskekaan. Eilen lämpeni jo pariinkymmeneen asteeseen.

Lapinpöllön poikaset ovat vielä pesän lähistöllä. 26.6. yksi poikanen oli vielä pesän vieressä oksalla, mutta kaksi oli kallellaan olevan kelon päässä. Naaras istuskeli lähistöllä (yläkuva). Kaikki napsuttelivat nokkaa mennessäni paikalle iltapäivällä.

Kävin seuraavanakin iltana katsomassa niitä. Poikaset olivat muuttaneet paikkaa ja olivat erillään männyissä. Kaksi oli korkealla ja yksi vähän alempana oksalla (k). Nyt tuli koiraskin (alakuva) paikalle n. klo 19. paikkeilla. Saalista en sillä nähnyt.

Naaras alkoi äännellä vaimeasti "kveu-kveu..." puoli kahdeksan maissa, ja klo 20.15 koiras ei enää kestänyt voimistunutta ääntä ja lähti Puolivälinjängän suuntaan, ilmeisesti saalistamaan. Lähdin yhdeksän aikaan ja kävelin Puolivälinjänkää pitkin n. 1 km polulle, mutta pöllöä ei näkynyt. Sen sijaan näin jängän laidassa koppelopoikueen 6-7 poikasta (k).

24.6. Tapanin koppelonpesässä oli vielä emo hautomassa, mutta eilen 28.6. pesä oli tyhjä. Tosin vain pari munankuorta oli pesässä, niin että oliko pesä ryöstetty viime hetkillä, vai missä loput kuoret olivat. Kuitenkaan kuoret eivät olleet sisäkkäin tai niin kuin voisi olettaa, kun poikaset ovat lähteneet.

26.6. aseman pöntön helmipöllönaaras katseli vielä suuaukolta.

27.6. tapasin Ykkösellä keräkurmitsapoikueen, emo + kolme poikasta. Ne olivat aivan laessa ja poikaset vielä aivan pieniä. Nykyään Ykkösellä tapaa harvemmin kurmitsanpesiä tai poikueita.

Eilen näin teeripoikueen n. 6 poikasta Ainikuusikon mönkijäreitillä. Nuortinahon itäpuolella kesäpolun varrella nousi hirvi rytisten makuulta ja pakeni Nuorttiaavan suuntaan.

Ainijärvessä oli muuten pilkkasiivet vielä eilen. TH

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?