Sunday, May 01, 2011

Tapahtui kirjosiiven pesällä / Happening on the nest of White-barried CrossbillSeurasin kirjosiiven pesintää ilm. ainoalla säilyneellä pesällä (löytämistäni) Ykkösen eteläpuolella. Pesä oli 3 m korkeudella tiheässä kuusessa. Emot kävivät ruokkimassa isoja poikasia.

Vähän ennen puoltapäivää ohitti paikan kuukkeliparvi. Kaksi kuukkelia meni ohi ja kirjosiivet aloittivat varoittelun kauempana. Sitten tuli kolmas kuukkeli koivuun n. 10 m päähän pesäpuusta. Kuukkeli katseli jonkin aikaa ja lennähti sitten pesäpuuhun toista metrin päähän pesästä. Karjaisin ja ryntäsin kohti. Kuukkeli hävisi metsään.

Jäin seuraamaan kuten aikaisemminkin. N. 10 minuutin päästä kuukkeli tuli takaisin kirjosiipien varoitellessa edelleen kauempana. Se lensi samaan paikkaan ja puikahti heti siitä pesälle. Silloin kirjosiiven poikaset (ilm. 4) pölähtivät lentoon kuin varpusparvi, häviten eri puolille. Poikaset lensivät hyvin. Kuukkeli jäi ihmettelemään hetkeksi, mutta sitten se häipyi matkoihinsa.

N. 5 min. päästä tulivat kirjosiivet pesälle. Ne kävivät kahdesti pesässä molemmat ja asiaa tuntui olevan. Sitten ne lensivät ihmettelemään tilannetta lähipuiden oksille (2 k). Ne kiertelivät ja katselivat kaikkiaan puolisen tuntia, minkä jälkeen hävisivät eivätkä enää tulleet pesäpuuhun. Vaikutti siltä, että ne uskoivat poikasten kuolleen.

Kirjosiivet jäivät kuitenkin reviirilleen. Koiras alkoi laulella ja kantoi jopa pesänrakennusainetta. Odotin poikasten alkavan äännellä, mutta mitään ei kuulunut. Kävin paikalla vielä parin tunnin päästä iltapäivällä, mutta tilanne ei näyttänyt muuttuneen. En havainnut, että kirjosiivet olisivat löytäneet poikasensa.

Koiraskirjosiipi on erikoisen oranssin värinen. Parin sadan metrin päässä olleella, ryöstetyllä pesällä koiras oli saman värinen, joten otaksun linnun olevan saman molemmilla pesillä. Eli siis olisi yksi koiras ja kaksi naarasta, ja kaksi pesää.
Päivän uusia muuttolintulajeja olivat rautiainen, joita lauloi Kuutsjärvellä ja kirjosiiven pesän luona yht. 2 yks. ja keltasirkku aseman luona.

Ykkösen etelärinteen sulassa kukersi yksinäinen urosteeri pitkin päivää (k). Moista en ennen ole Ykkösellä havainnut.

Ilma on vähän jäähtynyt koillistuulen myötä. Väliin aurinko paisteli, väliin tuli heikkoja lumikuuroja. Hieman kävi lämpimän puolella. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?