Monday, March 07, 2011

Kirjosiiven pesintä epäonnistui / Failed nesting of white-barried crossbill
Tämä päivä oli tuulinen ja luntakin satoi aamulla. Päivällä kirkastui ja pakkasta oli lopulta vain muutama aste.

Tarkastin kirjosiiven pesän Ainikuusikon takaa. Runsaat tykkylumet olivat pudonneet puusta ja pesä näkyi helposti. Kun paikka vaikutti hiljaiselta, niin päätin kiivetä pesälle. Pesälle päästyäni totesin pesän olevan täynnä lunta. Kokeilin, onko lumen alla mitään, ja totesin siellä olevan kolme munaa.

Maahan päästyäni poistin lumia ja otin kuvan pesästä munineen. Munat olivat jäätyneet kiinni pesänpohjaan.

Miten tässä näin kävi? Olisiko kovat tuulet ja ilman lämpiäminen plussalle saaneet lumet putoamaan pesään niin, että hautojanaaras olisi hylännyt pesän? Munat olivat jäätyneet pesään kiinni, joten pesässä on ollut silloin märkää lunta. Jos lasketaan, että lintu rakensi pesää 20.2. ja on varmaan vielä pari päivää rakentanut, sitten kestänyt ehkä pari päivää, ennen kuin munat ovat kehittyneet (sitä aikaa en kyllä tiedä, mutta ei siinä kovin monta päivää ole voinut mennä). Muninut se on kerran päivässä. Tällä matematiikalla saadaan viikko, kun on ollut 3 munaa, siis n. 27.2.

22.2. lähtien on ollut joka päivä 5-6 bof. tuulia, mutta lintu on jatkanut pesimistä. 3.3. lämpötila on noussut plussalle, ja varmaan silloin ovat viimeisetkin lumet pudonneet. Silloinkin on ollut 6 boforia. Luultavasti viimeistään siinä vaiheessa olisi hylkääminen tapahtunut, jos syy olisi lumien putoaminen pesään tai lumisuojan häviäminen pesän ympäriltä. Mahdollisen hylkäämisen aika olisi 27.2.-3.3. Käpylinnut munivat 2-5 munaa, usein 3-4, joten munamäärä on voinut olla täysi.

Tietysti on voinut sattua muutakin, joku petolintu napannut emon tai muuta. Pesänryöstäjä ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole käynyt asialla, kuten useasti käy.

Ainikuusikon länsipäässä näin kevään ensimmäisen taviokuurnan, niitä oli korkeintaan kolme, yhtä tai kahta kerrallaan. Siellä oli myös tundraurpiaispari syömässä kuusensiemeniä, kuten sillä paikalla pari vuotta aikaisemminkin. Vanha koiras on kauneimpia lintujamme, vaikka nyt en siitä hyvää kuvaa saanutkaan, että voisin todistaa asian.

Kanalinnuista näin tänään yhden poikametson, yhden pyyn, yhden riekon ja kaksi teertä. TH

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?