Tuesday, March 08, 2011

Käpylinnun poikasia / The youngs of crossbills

Lähdin aamulla tarkastamaan pikkukäpylinnun pesää, jossa emo toissapäivänä hautoi. Otin tikkaat matkaan. Kun emo ei ollutkaan pesässä, niin saatoin käydä katsomassa pesää. Tikkaat sain viereistä puuta vasten mukavasti.









Pesässä oli kolme poikasta. Niillä oli jo silmät auki, ja iäksi arvioin n. 1 vk (kuvassa tosin silmät ovat kiinni). Muninnan alku on siten n. 14.2.

Eilen seurasin pikkukäpylinnun pesän lähellä kirjosiipiparia, joka hätäili. Naaras kävi kuusessa, josta näytti lähtevän kolmaskin lintu. Voisikohan se olla poikanen, ajattelin? En kuitenkaan löytänyt kolmatta lintua ja ajattelin sen olleen ehkä vanhempi, syksyn poikanen tai vain joku muu lintu. Myös ajankohta ei oikein sopinut; pesinnän olisi pitänyt alkaa jo tammikuussa.

Tänään sama kirjosiipipariskunta oli lähellä eilistä paikkaa. Ja taas huomasin kolmannenkin linnun lähtevän kuusesta, jossa naaras kävi. Nyt tuo lintu on pakko saada näkyviin, päätin!

Lintu istahti erääseen kuuseen, mutta lähti heti häviten jonnekin. Naaras paljasti sen kuitenkin käväisemällä sen luona. Lintu näytti aralta ja piiloutui puolikuuseen rungon viereen ja siirtyi kauemmas sitä mukaa, kun lähestyin. Lopulta kuitenkin sain sen näkyviin ja lintu jähmettyi paikalleen niin, että vain perä näkyi altapäin ja sekin huonosti.

Linnun löytäminen toisesta paikasta ei meinannut millään onnistua, ja minun piti käydä monta kerta tarkistamassa, vieläkö se oli paikalla. Niin se kuitenkin lopulta paljastui runkoa vasten n. 8 m korkeudesta (k). Kirjosiiven poikanenhan se oli, muutama päivä sitten pesästä lähtenyt. Aikaisin käpylinnun poikashavainto Värriön historiassa oli nyt tässä. Jes!

Lähellä oli toinen kuusi, johon kiipesin saadakseni paremman kuvan poikasesta. Poikanen kestikin kiipeämiseni, se jotenkin tottui minuun, koska liikuin rauhallisesti. Sain siitä kuvia, joista voi päätellä, minkä ikäinen se oli. Pyrstön pituus oli vain sentin luokkaa, nokat eivät olleet alkuunkaan vielä ristissä, mutta siivet olivat jo hyvät. Jonkin verran näkyi sulat olevan vielä tupella. 3-5 pv sitten pesästä lähtenyt, arvioisin. Toissapäivänä lintu lensi jo hyvin, kuin aikuinen, vaikutti. Laskin, että muninta on alkanut helmikuun alkupäivinä (1.-2.2.). Kirjosiiven haudonta- ja pesäpoikasajat eivät ole tiedossa, mutta arvioin pikkukäpylinnun aikojen mukaan. Joten siis pesänrakennus ym. alkaa ensimmäisillä kirjosiivillä ja pikkukäpylinnuillakin täällä jo tammikuun puolella. Tämän talven kovat pakkaset ja tykyt eivät ole lintuja hidastaneet. Mainittakoon, että Suomen varhaisimmat todetut pikkukäpylinnun muninnan aloitukset ovat etelärannikolla tammikuun lopussa Pohjolan Lintujen mukaan. Kirjan tiedot ovat kyllä jo vanhoja. Ensimmäiset kirjosiiven poikuehavainnot ovat maaliskuulta, sen tarkempaa tietoa ei ole pesinnän aloituksesta.

Naaras kävi ruokkimassa poikasta ollessani puussa. Sen sijaan koiras ei osallistunut poikasen ruokintaan, mikä oli erikoista. Yleensä käpylintukoiraat osallistuvat molemmat poikasten ruokkimiseen. Näillä linnuilla voi olla muitakin erikoisuuksia, olen joskus nähnyt kirjosiipinaaraan ruokkivan hautovaa pikkukäpylintunaarasta.

Käpylintujen pesintää voi täälläkin tapahtua vuoden ympäri (kuten etelässä). Marraskuulla näin kirjosiipinaaraan oksa suussa ja pikkukäpylinnun olen nähnyt ruokkivan kerjääviä poikasia joulukuun alkupuolella. Pesintä alkaa siis jo tammikuun lopussa, ja pesintää on Värriöllä todettu tapahtuvan läpi vuoden jokaisessa kuussa tuonne alkutalveen asti. Ehkäpä vain joulunaika on niillä rauhoitettu.

Näin 3 yksilön taviokuurnaparven + neljännen ääntä käpylintupaikalla Värriöojan varressa. Muutama muukin taviokuurna kuului päivän mittaan, mutta vähän niitä vielä on. Kuulin myös puukiipijän laulua Pommituskukkulain suunnasta, mikä taitaa olla varhaisin lauluhavainto ja puukiipijähavainto täältä.
Puolivälinjängän länsipuolen kuusikossa tapasin korean laulavan kirjosiipikoiraan. Aika tovi sai sitäkin seurailla, ennen kuin totesin naaraan olevan kuvioissa mukana, ja lopulta naaras meni pesään kuusen latvapuoleen n. 12 m korkeudella.

Yli-Nuortin kesäsillan yli oli mennyt kettu, ja joen jäällä oli saukonjäljet ylöspäin ja minkinjäljet alaspäin. Kaikki jäljet olivat tuoreen näköisiä.

Tänään oli hyvin tuulinen päivä. Lounaasta puhaltanut tuuli toi lämmintä ilmaa ja aamun parin asteen pakkanen lauhtui iltapäivällä hieman plussalle. Oma osansa oli myös iltapäivän puolella alkaneella auringonpaisteella. TH

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?