Wednesday, February 09, 2011

Vuoden ensimmäinen pesälöytö / The first nest of the year

Eilen satoi lunta koko päivän. Nyt lumen syvyys on 67 cm. Kaksi päivää sitten oli 57 cm. Nämä ovat asemalta, yleensä on yli 70 cm. Kävin nimittäin pitkän lumilinjan tänään.

Kettu kävi aamulla syömässä lihanjätteitä. Se tuli 6. jälkeen ja lähti 7.40. Se oli tullut polannetta Ainijärven suunnasta, ja sinne päin lähti lopulta takaisin laukkomaan.

Riistakamera sai siitä n. 15 kuvaa. Kettu on hyvin sammannäköinen kuin meidän pihakettu oli. Pienet erot värityksessä voi kuitenkin todeta. Käyttäytymiseltään tämä on virkeämpi, liekö nuori. Myös huomattavasti varovaisempi se on. Luulen siis, että tämä on eri, mutta satavarma en vielä ole.

Muuten, luulen, että tämä kettu on sittenkin tehnyt kaikki jäljet, mitä aseman pihalle on ilmaantunut viime aikoina. Toisissa paikoin jäljet näyttävät eri kokoisilta, mutta sama eläin ne on tehnyt. Näköjään tulee virhemäärityksiäkin. Ilveskin on kyllä ollut, mutta ei se tänne pihalle ole ilmeisestikään tullut.

Käpylintupari oli tänäänkin samalla paikalla Värriöojalla, missä niillä oli pesänrakennussuunnitelmia pari viikkoa sitten. Myös Pommituskukkulain kohdalla näytti olevan samanlaista meininkiä.

Eikä sitten mikään ihme ollutkaan, että Nuortinahossa tapasin pesää rakentavan pikkukäpylintunaaraan. Se vei kuivia kuusenoksia ja naavatukkoja kuuseen 8 m korkeuteen kahden aikoihin iltapäivällä (2 k). Lintu kävi viemässä rakennustarvikkeita pesäpaikalle puolenkymmentä kertaa, joten sillä oli tosi meininki. Itse pesää en voinut erottaa maasta käsin. Koiras lauleli lähistöllä puiden latvoissa, eikä osallistunut pesäntekoon.

Mielenkiintoista, että jo näin aikaisin aloittavat pesänrakennuksen. Pesäpuussa oli vielä runsaasti lunta, enkä minä olisi uskonut, että sinne voi jo nyt rakentaa pesää. Pakkastakin oli ainakin 25 astetta. Yli-Nuortin mittarissa oli -32.5 astetta puoli neljän aikaan.

Ainikuusikon puolella kirjosiipinaaras kantoi kuusenoksaa. Jostain syystä se kuitenkin pudotti sen istuessaan kuusenlatvassa. Sitten se lähti hakemaan toista, mutta jostain syystä homma jäi kesken ja ne lähtivät koiraan kanssa lentoon kauemmas.

Päivän havainnoista pitää vielä mainita aseman pihapiirissä aamulla vihellellyt pyy, ja toinen samanlainen lähti kiepistä linjan varrella.

Aurinko lämmittää jo, vaikka pakkanen on pysytellyt parissakymmenissä. Kuusenkävyistä näki, että auringonpuoli oli kastunut ja jäätynyt sitten.
-----
Niin vielä. Illalla 7. jälkeen pimeässä taas joku pömäytti eteisen ikkunaan pudoten ikkunalaudalle. Mitään muuta kuin jäljet ei löytynyt. TH

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?