Wednesday, October 27, 2010

Liikettä lumilinjalla / Move on the snow line
Smear-aseman fotosynteesin mittauskyvetit ovat lakkoilleet viime päivinä talventulon takia. On ne kuitenkin alkaneet toimia puhdistustoimenpiteiden jälkeen.

Laskin lintuja pitkällä lumilinjalla. Eniten oli pikkukäpylintuja 62 yks., sitten kirjosiipi 22, urpiaisia 4, käpytikkoja 4, riekkoja 2, teeriä 2, koskikaroja 2, kuukkeleita ja korppeja 1. Huomionarvoista on, että tiaisia ei tullut yhtään. Linjan ulkopuolella tapasin tilhen (ääntä), taviokuurnan, 9 riekon parven Nuorttiaavan laidalla, koppelon, 4-5 pyytä poroaidan portilla ja Nuortinahossa käpylinnut piti kovaa metakkaa hiiripöllön (lentokuva) takia.

Kirjosiipinaaras suunnitteli selvästi pesänrakennusta Puolivälinjängänmäellä. Se otti kuusesta kuivan oksanpätkän, hyppäsi koivuun, mutta pudotti oksan huomattuaan minut. Oliko se vasta harjoittelua vai tositarkoitus (luultavasti edellinen) ei selvinnyt. Naaras siirtyi sitten kuusenlatvaan puhdistamaan itseään syöpäläisistä, taisi olla sijaistoimintoa (k ylh. oik.). Koiras lauleli ja lenteli lähipuissa.

Pikkukäpylinnuilla on mielenkiintoinen tapa kerääntyä porukassa koivuun kuusenkäpyjä syömään (2 k ylh.vas.). Nyt niitä oli 13 lähellä kirjosiipien tapausta. Yleensähän ne syövät kävyt kuusissa siellä, mistä niitä irroittavatkin.

Nuortinahon ketunpesä oli nyt tyhjä, mutta vasta siellä oli kettu käynyt ja lähtenyt pitkillä loikilla.
-----
Pommituskukkuloilla oli harvinaisemmaksi käynyt minkki mennyt maajalassa Yli-Nuortin suuntaan.Puolivälinmäen länsipuolella lähellä lumilinjaa kaksi urospuolista mullikkahirveä söi pajua pienessä jontkassa puolenpäivän jälkeen. Huomasin ne seurattuani lumilinjalta löytyneitä jälkiä. Hyvin näyttää onnistuneen hirvien lisääntyminen viime vuonna näillä seuduin.
-----
Poronjälkiä ei tullut vastaan koko päivänä. Minne lie menneet.

Lunta oli suunnilleen 22 senttiä kepeissä noin keskimäärin. Aamun kymmenen asteen pakkanen lauhtui iltaa kohti muutamaan asteeseen asemalla. Alamaissa pakkasta oli varmaan ollut aamulla muutama aste enemmänkin. Tarkkaa tietoa ei ole, koska Yli-Nuortilla ei ole vielä alinarvomittaria tai piirturia. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , ,


Comments:
Mihin tarkoitukseen ovat "Smear-aseman fotosynteesin mittauskyvetit"? Entä mistä Pommituskukkulat ovat saaneet nimensä?
 
Kyveteillä mitataan mäntyjen fotosynteesiä, siis yhteyttämistä. Kyvetin sisällä on männynoksa ja siellä tapahtuvasta hiilidioksidin määrän vaihtelusta mitataan fotosynteesin määrä. Kyvetti on yleensä auki, mutta menee aina n. minuutiksi kiinni, jolloin hiilidioksidin määrä muuttuu, jos fotosynteesiä tapahtuu.

Pommituskukkuloiden nimestä ei ole varmaa tietoa. Pommituskukkulat ovat sen muotoisia, että siellä voisi ajatella olleen pommituksia. Poromiehet ovat sanoneet myös, että siellä on joskus keväällä "pommitettu" metsoja, mutta se ei jotenkin kuulosta oikealta.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?