Sunday, October 24, 2010

Talven tuloa / Winter coming
Aamulla oli mittakepissä 14 cm lunta, lämpötila nollan vaiheilla ja tuuli rauhoittunut. Päivä oli aika pilvinen, vaikka pilvet olivatkin ohuemmat ja päästivät valoa enemmän kuin eilen. smear-asemalla talven tulo oli jäädyttänyt paineletkun, ja kyvetit olivat lumessa ja ryyteessä.

Pulmusen ääntä kuulin hämärissä klo 7.51. Ainakin 2 lintua lensi etelän suuntaan aseman yli. Toisen kerran kuulin ääntä pihalla klo 8.40. Nyt yhden linnun suunta oli takaisinpäin. Taviokuurnan ääntä kuului vähän myöhemmin.

Pyitä riittää. Kuutsjärven kurussa oli kahden jäljet, ja kolme ruokaili pihlajissa aamulla (k). Ne menivät ihan liikkumattomiksi oravan hyppiessä lähistön puissa.

Metsot ovat alkaneet jo hakoa, itse asiassa ensimmäiset koppelot olivat männyissä jo kuun alkupuolella. Nyt Rakitsan itäpuolella ukkometso oli hakomassa kahden koppelon kanssa iltapäivällä. Vähän kauempana oli aamupäivällä yksinäinen koppelo männyssä. Teeriä näin 3 yksilöä Haaskaojan-Vedenjakajan alueella.


Kirjosiipikäpylintuja havaitsin 5 paikassa. Kaikkiaan laskin vähintään 11 yksilöä. Huippuna oli emot ja 2-3 poikasta Haaskaojalla (2 k). Koiras ruokki vielä poikasta, joka oli lähtenyt pesästä joskus elo-syyskuulla puvusta päätellen.

Lumella näkyi monenlaisia hyönteisiä, hämähäkkejä ja pari isompaa toukkaakin. Haaskaojalla hirviemo kaksoisvasoineen väisti kulkijaa ja koskikara tuli lennossa jostain kaukaa, ilmeisesti Tuntsajoelta. Pohjantikka nakutteli kuivuvaa kuusta. TH

Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?