Tuesday, August 10, 2010

Ajankohtaista luonnossa / Actual in nature

Palasin aamulla lomalta töihin. Matkalla näin nuoren punatulkun tiellä Kemijokivarressa, naarasteeren samoin. Lattunassa avosuolla käyskenteli kesyhkö kurkipari, joita kuvasin dialle.

Pikkulintuja näkyi melko paljon Ainijärven seudussa ja myös pitkin kävelymatkaa. Poikasia on maastossa nyt runsaasti. Käpylintuja on melko paljon, myös kirjosiiven ääntä kuulin kahteen otteeseen. Tunturin luoteispuolella pyy karkasi maasta. Aseman luona pari päivää sitten pesänsä jättänyt 3 yks. tilhipoikue sai ruokaa emoltaan.

Etelä-Sallassa löysin hillareissulla tilhenpesän. Siinä oli 2 poikasta. Arvioin poikasten jättävän pesänsä n. 11.8. eli huomenna. Myöhään pesii tilhikin. Muita tähän aikaan pesiviä täällä ovat lisäksi käpylinnut, viherpeippo, urpiainen, talitiainen, ehkä rastaat ja joku muukin. Myös monilla päiväpetolinnuilla ovat poikaset vielä pesän lähimaastossa.

Sydänkesä on ollut täällä suhteellisen lämmin, mutta vettä on tullut. Viime vuorokauden sademäärä oli yli 40 mm, mikä on kaksi kolmasosaa kuukauden sademäärästä, arvioi meteorologimme Ilari. Yli-Nuortti oli tulvassa.
-----
Sateet näkyvät myös sienten määrässä. Aikoihin en ole nähnyt niin paljon haperoja kuin nyt. Lämpötila on parina päivänä ylittänyt 25 astetta heinäkuun lopussa.

Niin, kuvasin dialle, koska lähes koko digitaalinen kamerakalusto meni remonttiin hieman ennen lomallelähtöä. Vieläkään niitä ei ole saatu kuntoon, toista runkoa ei jopa kannata korjata. Nyt on sitten vain aseman pokkari käytössä digikuvaukseen, sillä otin päivän maisemakuvan. TH

Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?