Tuesday, June 15, 2010

Lintulaskennoissa / Bird countingKylmää on pitänyt jo pitempään. Öisin on oltu lähellä nollaa ja sen on huomannut lintulaskennoissa. Laskennathan suoritetaan aamuyön tunteina, mitkä usein ovat yön kylmimmät.

Eilen kiersin linjaa itäpuolella. Mitään kovin erikoisia lajeja ei vastaan tullut. Käen kuulin vain yhden, liekö kylmästä johtuen ne olivat hiljaa. Kuntasjoella pakeni hirviemä punaruskeine vasoineen. Vasa oli jo hieman kasvanut, syntynyt varmaan toukokuun puolella.

Tänään olin tunturissa. Siellä sain havaintoihin tuulihaukan, piekanan, kaksi Kuolaan lentävää joutsenta (k, toinen kuva Naltion suuntaan) ja päkättävän riekon, jotka kaikki ovat harvinaisuuksia pistelaskennoissa.

Linjan jälkeen Ykkösen pohjoispuolella varoittelevat urpiaiset paljastivat minulle helmipöllön. Pöllö-riepu koetti nukkua päiväunia kuusen alaoksilla piilossa, mutta monenlaista häiritsijää oli liikkeellä. Varsinkin urpiaiset jaksoivat varoittaa.

Löysin myös muutaman pesän. Järrin ja laulurastaan poikaspesät löytyivät linjalta. Ykkösen luoteispuolen lapintintin kolo oli sittenkin asuttu, vaikka kahdesti paikalla käytyäni en ole lintuja tavannut. Nyt kuitenkin emo kävi ruokkimassa poikasia. Tämä on jo kuudes lapintiaisen pesintä Ykkösen ympärillä.

Iltapäivällä pääsin vielä emoa seuraamalla vihervarpusen pesälle Kuntashaaralla. Se oli normaaliin tapaan kuusen latvassa. TH

Labels: , , , , , , , , ,


Comments:
Onpa helmipöllöllä hyvä suojaväri. Ei meinaa erottaa lintua puunrungosta.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?