Saturday, May 01, 2010

Lunta ja vettä satoi / Rain and snow


Aamuun mennessä oli satanut yli 5 cm lunta itätuulen tuomana. Lumisade muuttui pikku hiljaa rännäksi ja lopulta vedeksi. Vettä tulikin iltaan asti, pääasiassa hiljaisena ripistelynä. Lämpötila nousi pariin asteeseen ja hanki alkoi pehmetä.

Linnut, varsinkin viherpeipot pitivät aikamoista konserttia aamulla. Niitä oli kerääntynyt parikymmentä ruokinta-automaatille ja sen ympäristöön, ja siellä ne visersivät. Väliin kuului peipon säkeitä, niitä näkyi automaatilla kaksi yksilöä. Oravakin kävi ruokailemassa, väliin kuulostellen mahdollisia vihollisia.

Smear-aseman aitaukseen oli kävellyt urosriekko aamupäivän aikana pohjoisen puolelta. Sitten se oli lähtenyt lentoon ja törmännyt itäpuolen aitaverkkoon. Ruskeita kaulahöyheniä oli jäänyt paikalle, mutta riekko oli jatkanut jalkaisin eteenpäin. Seurasin iltapäivällä jälkiä ja parin-kolmensadan metrin päästä riekko löytyikin männyn tyveltä makuulta. Vesisateessa se kyyhötti, mutta nousi sitten reippaasti siivilleen häipyen vaaran etelärinteen kätköihin. TH
-----
Seuraavassa Petri Piisilän ym. havaintoja Savukosken pohjoisosista ja UK-puistosta:
västäräkki 13-14.4. Rovala (A. Kakkinen), tunturikiuru 1 Tulppio 24.4., västäräkki 25.4. Kemihaara, kiiruna 6 Saariselkä E 27.4., piekana 27.4. Saariselkä E, palokärki 27-28.4. Harrijärvi, västäräkki 27.4. Harrijärvi, sepelkyyhky 1 28.4. Pultoselkä (J. Ahtinen), piekana 29.4. Uittipiekka ja vielä 2 tunturikiurua tien varrelta Saijalta. Eniten kanalinnuista näkyi kiirunoita n. viikon reissulla UK-puiston alueelle ja lähiympäristöön. Suurpetojen jälkiä vähän. Toisen käden tietona vielä kottarainen pääsiäisen aikaan ja mustarastas huhtikuun lopussa Kemihaaralla.

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?