Wednesday, October 31, 2007

Metsäkanoja / Forest Hens







Hirvasjoen länsipuolen tuulenkaatoalueella oli 4 pyytä aamupäivällä. Arvelisin, että siinä oli pariskunta kahden poikasensa kanssa. Koiras piiskutti (vas.) ja nuorukainen kävi juurakon hiekassa rypemässä (kesk.). Sitten ne alkoivat syödä marjoja muiden kanssa. Lähistöltä lähti myös koppelo lentoon jonkin juurakon luota.

Pulkan kuusikossa piilotteli 4 valkean riekon parvi, joka jo kaukaa pölähti lentoon (oik.).

Petäjärinteellä oli 3 naarasteertä. Myös punatulkun ääntä kuulin. Vielä löysin Pulkan tunturikoivikosta joskus kevätpuolella kuolleen linnun jäännökset. Määritin sen koirastuulihaukaksi. Tapaukseen ei liene liity "rikosta", koska jäännökset olivat paikoillaan. TH

Jättösarvia / Leaved horns







Löysin tänään Pulkan rinteeltä kolme hirven jättösarvea muutaman kymmenen metrin välein (kuvat kahdesta ensimmäisestä vas. ja kesk.). Lapiosarvissa oli piikkejä 6-8, mutta kaikki olivat eri paria ja eri ikäisiä. Vähän kauempana oli poron sarvi (oik.). Maasto oli mänty-koivutaimikkoa, melko tiheää.
Illalla hämärissä klo 16.10 huomasin hirven Saumuristan länsipuolella n. 100 m päässä. Sekin varmaan huomasi minut jo aiemmin ja lähti sitten pakosalle. En erottanut sukupuolta.
Päästyäni paikalle valkea jänis lähti vauhdilla karkuun tiheän kuusen alta, kun ohitin sitä 10 m päästä. Hirveä jänis ei pelännyt, mutta minä olin näköjään vaarallisempi.
Jänikset ja riekot ovat erittäin arkoja ilmastonmuutoksen tässä vaiheessa, koska suojaväristä ei ole muuta kuin haittaa. Ilma oli muuten tänään jo kylmempi ja kirkkaampi, hieman pakkasella iltapäivällä. TH

Tuesday, October 30, 2007

Mäntykankailla / In pine forests


Pilvipeite rakoili jo tänään ja tuuli oli heikompaa, mutta vieläkin oli melko pimeää ja sateista.

Tänään näin poroja pitkästä aikaa. Itäpuolen kankailla oli kuvan hirvas muutaman paimennettavan kanssa.
Käpylinnut ovat häipyneet johonkin. Niinhän kävi toissa vuonnakin, tosin vähän myöhemmin. Männynkäpyjä riittää vielä ainakin käpytikalle (kuvassa naaras) ja oravalle.

Näin lisäksi muutaman teeren ja pari koppeloa tavallisempien lisäksi. TH

Monday, October 29, 2007

Liikkuva lumilaikku / A moving piece of snow








Sadepäivä. Tuuli on jo vähän hellittänyt, lämpöasteita 6.
Kuin liikkuva lumilaikku loikki valkoinen jänis puolenpäivän aikaan Kotovaaran suunnasta Kuntashaaran kuruun. Liekö karannut Eerikiä, joka liikkui samoihin aikoihin siellä päin. Lähti minuakin karkuun ollessani rinteellä, ja jäi katselemaan joen taakse (kuva kesk.). Jatkoi sitten jonkin kymmenen metriä eteenpäin, ja jäi johonkin. Menin varovasti ja löysin sen tiheän kuusen alta makuulta (kuva oik.). Se luuli olevansa piilossa, mutta valkoinen väri paljasti sen sieltäkin.

Jäniksen mennessä kuruun nousi "kuusiorava" mäntyyn rinteen päällä. Se jäi nuolemaan näppejään, kun ei parempaakaan nuoltavaa ollut (kuva vas.).

Myös punatulkkupari ruokaili koivunsiemenillä Kuutsjärven takana samaan aikaan ja viherpeippo hyristeli aseman pihalla. Tintit ja kuukkelit kävivät ruokintapaikalla koko päivän. TH

Sunday, October 28, 2007

Pulkkatunturin rinteeltä / From the slope of Pulkkatunturi-fell







Kuntaskurun kaakkoispuolella lähellä takarajaa kuusikossa lähti minua karkuun hirvisonni 15 m päästä. Olipa mahtavat lapiosarvet, lähellä 10 piikkiä puolellaan! Tarkkaan en saanut laskettua piikkien lukumäärää laukkovasta hirvestä, mutta lyhyet oli piikit ja isot lapiot. Lähistöllä oli myös 2 muuta hirveä.

Pulkan rinteellä tuli ukkometto lentäen puunlatvojen tasolla ylärinteestä päin klo 11.45. Muutaman kymmenen metrin päässä seurasi vanha kanahaukka (kuva vas.). Metso jatkoi korkealla yli Hirvasjoen, mutta kanahaukka luovutti ja hävisi pohjoisen suuntaan. Vain yllättämällä haukka voi onnistua.

Vähän matkan päässä oli toinen ukkometto männyssä, mahdollisesti jo hakomassa. Kaksi samanlaista oli myöhemmin joen toisella puolen makuulla kuusten alla, mistä ne pakenivat. Myös pyypari löytyi Pulkan rinteeltä.

Pyiden jälkeen huomasin "mäntyoravan" etsivän maasta pudonneita kuusenkäpyjä ja syövän niitä maassa. Orava oli pukenut päälleen jo harmaan talviturkin, joka on jo liiankin lämmin näillä 5 asteen lämpimillä. Sitten orava nousi puihin (kuva kesk.), etsien sieltä käpyjä.

Kuulin myös taviokuurnan ääntä Pulkkatunturissa. Sauojalla oli koskikara.

Sää oli edelleen kovatuulinen, tihkusateinen. Kuva oik. Pulkalta länteen päin. TH
P.S. Eerik löysi tunturin päältä kuolleen riekon sähkölinjan alta. Siipi poikki ja pää veressä - ilm. lankaan lentänyt. Riekko oli valkoinen lukuunottamatta muutamia ruskeita höyheniä päässä. Vanha, ilm. naaraslintu.

Saturday, October 27, 2007

Yksinäiset / The lonely ones







Kävin tänään aseman kanalintulinjan. Sää oli tuulinen, asemalla 5-6 boforia, lähes täyspilvistä.

Havaintoja tuli lähes kauttaaltaan yksinäisistä linnuista. Kanalinnuista tunturikoivikossa piiskutti ja söi marjoja vanha koiraspyy (kuva vas.) aamuhämärissä klo 9.30. Teerinaaras lähti suon laidalta Lintukurun luoteispuolella ja Lintukurulla oli nuori koiraspyy 15.30.

Lintukurun pohjoispäässä kuukkeli kiusasi rauhallista varpuspöllöä (kuva kesk.) vähän myöhemmin. Lisäksi oli punatulkkukoiras Nuorttiaavan lounaispuolella ja viherpeippo vähän kauempana katajikolla. Käpylinnun ääntä kuului Puolivälinjängänmäellä.

Jyppyrävaaran länsipuolen kurulla arka, valkoinen jänis lähti jo kaukaa karkuun makuupaikalta neljän maissa. Lumettomassa maassa se näkyi kauas (kuva oik.).
Hyönteismaailma on muuten hiljentynyt. Muurahaismättäissä näkee vain harvoja, kankeita muurahaisia. TH

Friday, October 26, 2007

Piirakka / A pie of berries


Kuukausi sitten oli polulla kuvassa oleva marjapiirakka. Siihen oli karhu tehnyt ensin oman pohjansa, jota sitten kettu tai näätä oli koristellut vihertävällä teoksellaan. TH

Päivän linnut / Birds of today

Rastaat, taviokuurnat, tilhet ja monet muutkin linnut näyttävät lähteneen sinä kolmen viikon aikana, jonka olin lomalla. Tänne on jäänyt lähinnä talvilintuja. Aloitetun ruokinnan ansiosta talitiaiset (2-3 yks.) ovat jääneet. Ruokintapaikalla käy lisäksi 2 hömötinttiä ja lapintiainen ja tietysti kuukkeleita. Närhiä ei enää näy.
Tänään näin lisäksi urpiaisparvia, koskikaran ääntä oli Kuutsjärvellä, kuten myös punatulkkupari, korppi kaarteli aseman yllä, käpytikan ja muutamia teeriä puiston länsiosissa. V1:n länsirinteen alla sekametsässä varpuspöllö istahti muutamaksi sekunniksi männyn alaoksalle klo 12.42. Sitten se jatkoi matkaansa lännen suuntaan. Tiaisia ja kuukkeleita kuului ja näkyi eri puolilla. Kuvassa hömötintti on löytänyt makupalan katajikosta Yli-Nuortin varrella. TH

Thursday, October 25, 2007

Taimenet purossa / Trouts in the creek







Talvi ja lumet odotuttavat vielä itseään. Maisema on karu, kuin alaston. Järvet ovat sulat, tänään oli 5-6 astetta lämmintä.

Kuutsjärven yläpäässä on lyhyt puronpätkä, jonne järven taimenilla on pääsy (järveen istutettiin nuoria taimenia v. -80. Olemme arvelleet niiden kutevan siellä, koska järvessä on pieniä taimenia, joita sinne ei ole voitu istuttaa.

Tänään klo 15.30 havaitsin taimenien polskivan purossa. Niitä oli kolme muutaman sadan gramman kalaa (kuvat kesk. ja oik.). Ilmeisesti niillä on nyt kutuhommat siellä meneillään. TH

Monday, October 15, 2007

I don`t like mondays.




Maanantai aamuna ilma oli sumuinen ja syksyisen synkeä. Lumet lähes kaikki sulaneet ja lämmintä +2 C. Kuutsjärven jäät olivat jo vähissä. Kuukkeli istahti höyhenet märkänä läskinpalalle katselemaan arjen harmautta. KK.

Friday, October 12, 2007

Talvi tuli tunnissa / Winter became in an hour


Aamulla oli vielä lumeton maa, mutta sitten alkoi lumisade, joka tunnissa peitti maan. Lunta tuli 3 cm. Kuutsjärvi oli jäätynyt yön aikana.
Närhellekin alkoi maistua läski.
Närhi viihtyi aseman ruokinnassa reilun viikon. Parhaimmillaan niitä oli 4 yksilöä. KK

Thursday, October 11, 2007

Roustetta Nuortinahossa - Surface frost in Nuorttiaho

Nuorttiahossa, hietatievan läpi kulkevalle polulle on noussut maasta neulamaisia muodostumia, ikäänkuin jäämatoja. Mistä on kysymys?

Ilmiö johtuu rousteesta eli pintaroudasta. Sitä syntyy juuri hietamaahan, joka työntää hietajyvästen välistä kapillaarivettä ylöspäin pakkasyönäkin. Kapillaariputken päähän nouseva vesi jäätyy saman tien.

Roustematoja näkee myös vastakaivetuissa maantien ja suo-ojien luiskilla, kunhan maalajiksi sattuu otollinen hieno hieta.

Wednesday, October 10, 2007

Lunta tunturien huipulla - Snow on the fell tops

Tiistaipäivän sateli sieviä lumia hiljakseen, mutta eipä niistä paljon valkoista vielä maisemaan jäänyt.

Keskiviikkoaamuna lokakuun puolivälin aurinko paistoi niin huikaisevasti kuin se tähän vuodenaikaan voi, ja näkyvyys oli verraton.

Korvatunturin (vasen kuva) silhuetti on lähes lumeton. Tunturin takaa häämöttävä, Venäjän puolella oleva Joutsenpää on sen sijaan valkoinen.

Nuorttitunturi (oikea kuva) on vaalennut vain aavistuksen verran. Aamuauringossa SMEAR-aseman säätorni hohtaa kirkkaana Kotovaaran yllä.

Tuesday, October 09, 2007

Lunta satoi hiljalleen - First signs of snow


Lämpötila putosi nopeasti nollan tasolle, aamulla Kuutsjärven peittänyt sumu nousi ylöspäin ja sen kosteus sateli pitkin päivää hiljalleen vähäisinä ensilumina. Kuutsjärven takana olevat kynttiläkuuset saivat silti jo vaalean talven aavistuksen.

Monday, October 08, 2007

Ensilumen odotusta - Waiting for the first snow


Lokakuun alkupuolella kaikki lehdet ovat puista pudonneet, joissakin jokivarsipajukoissa niitä vielä on. Ylinuortissa virtaa runsaasti vettä syksyiseen tapaan. Nuortinahon lammen maisema on alakuloinen. Värriön luonnonpuisto odottaa ensilunta.

Sunday, October 07, 2007

Ruskan mentyä - after the autumn colors


Vuodenajan kuvia: ruskan mentyä Värriötunturin riekonmarja on kadottanut värinsä.

Photos of the season: Arctostaphylos alpinus has lost its autumn color

Saturday, October 06, 2007

Havainnot toiselta linjalta / Observations from the other route

Havainnot A-linjalta: 2 urosmetsoa, 3 koppeloa ja 2 naarasteertä. Lisäksi 1 urosmetso tiellä lähellä linjaa. Nämä kanalinnuista.
Hirviemä vasansa kanssa oli Pitkänvuotsonkuusikossa, kuten myös piekana. Puolivälinjängän itäpuolella oli puukiipijä aamulla, telkkä ilm. Kyörteslammissa. Pulu oli iltapäivällä edelleen Ainijärvellä. Sieltä löytyi myös varis.

Poroja oli tokissa Marjarovan seudussa (kuva). Paikalla oli poromiehiäkin aloittelemassa ettohommia.

Kotimatkalla Sallan kautta pysähdyimme Mukkalan kohdalla katsomaan, näkyykö hirviä pellolla klo 20. Silloin emä vasoineen ja uros perässä ryntäsivät auton edestä kymmenen metrin päästä tien yli itäpuolelle. TH

Friday, October 05, 2007

Sumussa ja paisteessa / In fog and on sunshine







Kävin talousmetsien toisen (B) kanalintulinjan tänään, huomenna toisen (A). Kanalintuja näin 1 ukkometson, 2 naarasteertä, 4 ukkoteertä ja yhden urosriekon. Ilmeisesti kaikki olivat vanhoja lintuja.
Aamulla 10.30 totesin maantiellä 3 urosteertä soidinhommissa aamusumussa. Kavereina niillä oli yksi naarasteeri ja 4 koppeloa (kuvissa tosin näkyy niistä vain 3). Kivensyönnissä ollessaan varmaan innostuneet, jopa hieman tappelivat. Molemmat kuvat ovat samasta tilanteesta, mutta sumu ehti hieman hälvetä.

Illalla mönkijällä ajaessani huomasin Ainikuusikossa hirviparin iltasumussa. Emä ja vasa ei osanneet pelätä kummaa kulkijaa.

Muita havaintoja: aamulla punarinta Kuutsjärvellä, 3 telkkää edelleen Kyörteslammella, piekana Marjarovassa, hiiripöllö Sokliaavan laidalla. Hiiripöllö saalisteli hakkuualueella lentäen n. metrin korkeudella iltapäivällä. Rastaita edelleen kaikkia neljää lajia, räkättejä meni muutamia pikkuparvia länsiluoteeseen päivän mittaan. Järripeiponkin ääntä kuulin kerran. Talitiaisparvi n. 10 yks. oli matkalla etelään päin Maskaselässä. Siellä oli myös n. 15 tilhen parvi. Mönkijää karkasi illalla jänis, joka ei ollut vielä talvipuvussa.

Aurinko paistoi sumujen välissä. Kuulosti olevan ampiaisia tai kimalaisiakin vielä lennossa. Muurahaiset ovat jo aika lailla hiljentyneet, tosin pesissä vielä joitakin näkee. Puolukoita on keskinkertaisesti, mutta karpaloita ei ole tullut juuri lainkaan. TH

Pulu Ainijärvellä / Domestic Pigeon at Ainijärvi

Huomasin aamulla klo 10. maissa Ainijärven vartion pihalla kesykyyhkyn eli pulun. Se on erittäin harvinainen täällä erämaassa, eikä niitä ole paljoa koko Itä-Lapin asutuskeskuksissa. Sen sijaan se on runsas Venäjän puolen paikkakunnilla, mistä se lie tullutkin tänne (esim. Kovdoriin vain 50 km). Illalla sitä ei enää näkynyt. TH

Thursday, October 04, 2007

Vanha juttu / Old story


Hirvasjoen kämpän seinälle on pantu kuvassa oleva lehtijutun kopio. TH

Hirvien seurustelua / Mooses associating







Puoli viideltä iltapäivällä kuulin hirven ääntelyä Rakitsan itäpuolella tiheässä sekametsässä. Menin hieman lähemmäksi ja vastasin matkien. Ilmestyi melkoinen sonni eteeni muutaman kymmenen metrin päähän. Otin puun suojasta kuvia, ja lopulta sarvipää huomasi, että tuli petetyksi. Se lähti, mutta jatkoin ääntelemistä mennen hiljaa eteenpäin. Huomasin sitten naaraan katsovan kuusien siimeksestä. Otin siitäkin kuvia (oik.), ja sitten sekin lähti ilmeisesti sorkkamäkeen. Löysin uroksen jäljiltä kiimakuopan, niin kuin arvelinkin. Hirvillä oli siis soidinhommat meneillään.

Hieman aikaisemmin Hirvasjoen takana parin kilometrin päässä tästä paikasta pakeni nähdäkseni nuori naarashirvi kulkijaa. Muita pakenijoita olivat kaksi erillistä pyytä, 1-2 koppeloa joen takana. Rakitsan alarinteeltä kohosi siivilleen hieno "teliperämetto" häipyen tihkusateeseen. Eerik näki V1:n laessa 20-30 yksilön riekkoparven, mikä näinä aikoina on lähes uskomatonta. TH

Wednesday, October 03, 2007

Aseman kanalintulinja / Game route of the station







Aseman kanalintulinjan havainnot: 1 riekko, 3 yksinäistä naarasteertä (kesk. kuvassa yhden rypypaikka, vas. kuvassa toinen lennossa), 2 koppeloa.

Rastaita oli satoja V1:n "variksenmarjapellolla", lähinnä punakylkiä. Samoin rastaita oli paljon Nuorttiaavan eteläpuolen koivikko-katajikossa. Siellä myös kuului vihervarpusen ääntä ja oli muutama viherpeippo. Puolivälinjängällä lounaan suuntaan lensi 3 niittykirvistä.

Lapintintit varastoivat kovaa kyytiä ruokaa puiden rakosiin talven varalle (kuva oik.).

Eerik Kujala näki tunturissa isohkon petolinnun kaartelemassa, ehkä piekanan. TH

Tuesday, October 02, 2007

Lintuja ja myyriä / Birds and voles







Puukiipijä etsiskeli syötävää kaarnan raoista puolenpäivän aikaan V1:n pohjoispuolella. Kohtapuoliin nekin siirtyvät etelämmäksi tai lähemmäksi asutuskeskuksia talvenviettoon. Keskitalven havaintoja niistä ei täältä ole (kuvat vas. ja kesk.).

Lähistöllä oli tilhiparvi 30-40 yks. Käpylintuja näkyy myös jonkin verran, pääasiassa isokäpylintuja. Aseman lähikurulla jänis lähti pakoon hyönteispyydysten kokijoita. Hyönteisiä rysistä on tullut aika hyvin lämpimän sään ansiosta.

Tänään sain päätökseen pikkujyrsijöiden syyspyynnin. Myyriä tuli 129 kpl, metsäsopuleita 8 kpl ja päästäisiä 3 kpl. Myyrien määrässä tuli kirkkaasti uusi ennätys pyynnin 11-vuotisessa historiassa. Edellinen ennätys 78 kpl oli viime syksyltä, mikä sekin oli jo hyvä tulos.

Myyräpaljoudesta saavat nauttia myös kuukkelit. Havaitsin iltapäivällä neljän maissa Kuutsjärven törmällä kuukkelin, joka oli pyydystänyt myyrän, syöden sitä männyssä. Joku vuosi sitten, taisi olla Laurilan Esa, sattui aamutupakilla ollessaan itse paikan päälle, kun kuukkeli nappasi myyrän. Kuukkeli tuli kuin haukka maassa piipertävän myyrän kimppuun ja vei mukanaan.

Myyräpaljoudesta huolimatta petolintuja ei näe juuri ollenkaan. Ehkäpä niitä alkaa tulla esiin talven myötä. TH

Monday, October 01, 2007

Kuurnat metsäpihlajissa / Pine Grosbeaks on forest rowans




Taviokuurnat tykkäävät pihlajanmarjoista, oikeastaan niiden siemenistä. Jos niitä on saatavilla, niitä syödään niin kauan kuin vain riittää. Myös muut marjat, katajanmarjat, kuusensilmut ja -siemenet kuuluvat ravintovalikoimaan.

Taviokuurna on oikea Lapin lintu. Pesimäalueen eteläraja kulkee idässä Kainuun rajoilla, lännessä Kemin seudulla. Jos ravintoa, lähinnä pihlajanmarjoja riittää, osa linnuista pysyttelee koko vuoden Lapissa - tosin erämaissa niitä ei keskitalvella näe kuin harvoin. Osa linnuista vaeltaa loppusyksystä etelämmäksi. Nekin palaavat jo helmi-maaliskuussa pesimäseudulleen.
Vanha koiras on väriltään punainen, naaras ja nuori koiras yläosastaan kellertäviä. Tällaiset kellertävät koiraat voivat kuitenkin jo pesiä. Mielenkiintoisimman näköinen kuurna on esiaikuinen koiras, jonka höyhenpuku on vielä vaihtumassa keltaisesta punaiseksi. Näitä on oikealla olevassa kuvassa kaksi. Vasemmassa kuvassa on ilm. nuori koiras. Kuurnat on kuvattu aamupäivällä Kuntasjoen kurussa, aidossa pesimäympäristössä.

Mitä lie tarkoittaa nimi taviokuurna? Kukaan ei tunnu tietävän.

Aamulla koiraspyy vihelteli Kuutsjärven rantamailla ja järriparvi 4 yks. lensi järven yli länteen päin.

Iltapäivällä uroshirvi huuteli V1:n länsipuolella. Pienet lapiosarvet näkyi sillä olevan pitkien tankojen päässä. Hirviseuraa oli tietenkin vailla. TH

This page is powered by Blogger. Isn't yours?