Monday, October 01, 2007

Kuurnat metsäpihlajissa / Pine Grosbeaks on forest rowans
Taviokuurnat tykkäävät pihlajanmarjoista, oikeastaan niiden siemenistä. Jos niitä on saatavilla, niitä syödään niin kauan kuin vain riittää. Myös muut marjat, katajanmarjat, kuusensilmut ja -siemenet kuuluvat ravintovalikoimaan.

Taviokuurna on oikea Lapin lintu. Pesimäalueen eteläraja kulkee idässä Kainuun rajoilla, lännessä Kemin seudulla. Jos ravintoa, lähinnä pihlajanmarjoja riittää, osa linnuista pysyttelee koko vuoden Lapissa - tosin erämaissa niitä ei keskitalvella näe kuin harvoin. Osa linnuista vaeltaa loppusyksystä etelämmäksi. Nekin palaavat jo helmi-maaliskuussa pesimäseudulleen.
Vanha koiras on väriltään punainen, naaras ja nuori koiras yläosastaan kellertäviä. Tällaiset kellertävät koiraat voivat kuitenkin jo pesiä. Mielenkiintoisimman näköinen kuurna on esiaikuinen koiras, jonka höyhenpuku on vielä vaihtumassa keltaisesta punaiseksi. Näitä on oikealla olevassa kuvassa kaksi. Vasemmassa kuvassa on ilm. nuori koiras. Kuurnat on kuvattu aamupäivällä Kuntasjoen kurussa, aidossa pesimäympäristössä.

Mitä lie tarkoittaa nimi taviokuurna? Kukaan ei tunnu tietävän.

Aamulla koiraspyy vihelteli Kuutsjärven rantamailla ja järriparvi 4 yks. lensi järven yli länteen päin.

Iltapäivällä uroshirvi huuteli V1:n länsipuolella. Pienet lapiosarvet näkyi sillä olevan pitkien tankojen päässä. Hirviseuraa oli tietenkin vailla. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?