Sunday, October 28, 2007

Pulkkatunturin rinteeltä / From the slope of Pulkkatunturi-fellKuntaskurun kaakkoispuolella lähellä takarajaa kuusikossa lähti minua karkuun hirvisonni 15 m päästä. Olipa mahtavat lapiosarvet, lähellä 10 piikkiä puolellaan! Tarkkaan en saanut laskettua piikkien lukumäärää laukkovasta hirvestä, mutta lyhyet oli piikit ja isot lapiot. Lähistöllä oli myös 2 muuta hirveä.

Pulkan rinteellä tuli ukkometto lentäen puunlatvojen tasolla ylärinteestä päin klo 11.45. Muutaman kymmenen metrin päässä seurasi vanha kanahaukka (kuva vas.). Metso jatkoi korkealla yli Hirvasjoen, mutta kanahaukka luovutti ja hävisi pohjoisen suuntaan. Vain yllättämällä haukka voi onnistua.

Vähän matkan päässä oli toinen ukkometto männyssä, mahdollisesti jo hakomassa. Kaksi samanlaista oli myöhemmin joen toisella puolen makuulla kuusten alla, mistä ne pakenivat. Myös pyypari löytyi Pulkan rinteeltä.

Pyiden jälkeen huomasin "mäntyoravan" etsivän maasta pudonneita kuusenkäpyjä ja syövän niitä maassa. Orava oli pukenut päälleen jo harmaan talviturkin, joka on jo liiankin lämmin näillä 5 asteen lämpimillä. Sitten orava nousi puihin (kuva kesk.), etsien sieltä käpyjä.

Kuulin myös taviokuurnan ääntä Pulkkatunturissa. Sauojalla oli koskikara.

Sää oli edelleen kovatuulinen, tihkusateinen. Kuva oik. Pulkalta länteen päin. TH
P.S. Eerik löysi tunturin päältä kuolleen riekon sähkölinjan alta. Siipi poikki ja pää veressä - ilm. lankaan lentänyt. Riekko oli valkoinen lukuunottamatta muutamia ruskeita höyheniä päässä. Vanha, ilm. naaraslintu.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?