Wednesday, August 29, 2018

Metsäkurssin aikaan / At the time of the forest course

Teimme maanantaina 27.8.18 lintujen pistelaskennan metsäkurssilaisten kanssa itäpuolen reitillä. Vettä satoi  lähes koko päivän, kun kuljimme reitillä - klo 6.30-15.00. Havaintoja kuitenkin tuli niin, että porukka pääsi tekemään tieteellisiä yhteenvetoja ja biotooppivertailuja. Parhaat tulokset tulivat valoisasta koivikosta ja lammenrannan sekametsästä. Kolmessa pisteessä ei havaittu ainoatakaan lintua, ainakin osaksi sateen takia. Lämpötila oli n. 9 astetta ja tuuli heikkoa tai ei ollenkaan.

Parhaassa pisteessä oli 7 lajia. Yleisimmät lajit olivat punakylkirastas, pohjansirkku ja niittykirvinen, muuttoaika näkyi tuloksissa. Erikoisin havainto olivat viisi tavia ja västäräkki saman kallellaan olevan puun päällä. Laskentaan saatiin myös sinirinta. Linjan ulkopuolella rytistelivät kaikkiaan kolme yksinäistä ukkometsoa ja koppelo. Väkeä oli porukassa 11 henkeä.


Eilen 28.8. oli kaunis ilma, lämmintä n. 15 astetta. Aamulla kahdeksan jälkeen löysin sinipyrstön
Kuutsjärven pöpeliköstä. Se oli aika arka. Tänä aamuna teltassa nukkunut Anni kuuli sinipyrstön laulavan muutaman säkeen aamuvarhaisella kuuden ja seitsemän välillä. Lintu oli Länsikurulla asemalta länteen parisataa metriä. Luulen, että tämä on sama lintu, joka on ollut alueella aikaisemminkin kesän aikana. Erikoista vain on ollut, että laulua ei ole kuulunut.

Muita havaintoja viime päiviltä ovat eilinen n. 15 yksilön riekkoparvi Rakitsanjängän maastossa, näkijänä Esko ja kurssilaiset. Iltasella lähti minua karkuun 8 yks. sinisorsaparvi Yli-Nuortin sillan alta. Aseman ohjausryhmän jäseniä Itä-Lapista oli myös näkemässä komeata lentoa.


Tarmo kuvasi lähellä em. paikkaa neitoperhosta. En muista, että aseman historiassa olisi tehty havaintoja lajista, mutta totuus saattaa olla toinenkin. Neitoperhonen on Etelä-Suomen laji, jota esiintyy Lapissa vain satunnaisesti.

Ainijärvellä oli eilen hiljaista, kun räystäspääskyt olivat lähteneet. Pari tuulihaukkaa lensi Yli-Nuortin yläpuolella.

Eilen oli asemalla väkeä, kun kurssilaisten (40 h) lisäksi oli aseman ohjausryhmä (11 h) kokousta pitämässä iltapäivällä. Aseman väen kanssa kokonaisluku nousi lähelle kuuttakymmentä. TH, TK


P.S. Yöllä oli -3.5 astetta Yli-Nuortin mittarissa. Asemalla oli puolenkymmentä astetta plussalla.
 
 
 

 
 

Labels: , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?