Tuesday, March 27, 2018

Värriön kierros / A round of Värriö

Kiersin Värriötunturin ja käväisin Murhahaaran kämpälläkin. Aamulla oli 12 astetta pakkasta ja iltapäiväksi lauhtui 5 asteeseen, kuitenkin miinuksella. Lunta sateli varsinkin iltapäivällä ja aurinko paisteli kalpeasti. Kelkkakeli on aika hyvä, mutta vaeltajia upottaa, varsinkin ahkion kanssa.


Murhahaaran kämpällä oli nääs kaksi nuorta miestä, joiden kanssa juttelin vähän aikaa. Vuodenvaihteen jälkeen kämpällä oli käynyt puolen tusinaa kävijäporukkaa, osa kelkalla.

Metsoja näin mm. yhden, joka lähti kiepistä tunturin eteläpäässä. Siltä puuttui puoli pyrstöä, oliko lie peto iskenyt? Aivan lähelle jäi toinen kieppi, jossa oli kaikesta päätellen samanlainen lintu sisässä, mutta annoin olla rauhassa. Muutaman sadan metrin päässä oli vielä kolmas hakomassa yhdentoista jälkeen päivällä, mikä on aika harvinaista tähän aikaan. Parissa paikassa oli vielä hakomisjälkiä.

Riekkopari käveli hangella Männikkömuristan maastossa. Näädänjälkiä näkyi muutamat tuoreet, mutta jäniksenjälkiä oli vain jotkut vanhat.


Kotovaarassa kuvasin vielä poron ja koppelon.

Ahmanjälkiä ei ole näkynyt enää sen jälkeen, kun tappoivat erikoisluvalla yhden Tuntsan alueelta ja kaksi UKK-puistosta. Missähän ne Suomen 250 ahmaa oleskelevat, kuten aamulla tv-ohjelmassa mainittiin määräksi?

Kerronpa esimerkin. 90-luvulla tuli ahma Suomeen Naruskajärven pohjoispuolelta. Pääsimme seuraamaan sitä. Ahma tuli Värriötunturiin melko suoraan ja jatkoi pohjoiseen. Nuorttijoen pohjoispuolella se tappoi poron, söi aivan vähän ja jatkoi matkaa. Korvatunturissa ahma tuli rajan polanteelle, mitä pitkin Jaurille ja jostain Halkovaarasta Venäjän puolelle.

Ahma kulki melko suoraan koko ajan ja tuon välin (linnuntietä 110-120 km) se taittoi ilm. parissa yössä. Asiaa tuntematon ja jälkeä seuraamaton olisi päätellyt vähintään kaksi, todennäköisesti kolme-neljä ahmaa olleen liikkeellä, jos olisi nähnyt jälkiä eri paikoissa noin pitkän matkan aikana. Ja minne vielä meni?

Ahmalle on normaalia, että makuupaikkojen väli on 50 km ja helposti se kulkee sen yhdessä yössä, täällä Lapissa. Kainuun haaskakuvauspaikkojen ahmat on eri juttu. Em. tapauksia on muitakin ja vielä pitemmillä etäisyyksillä.

Jos Suomen rajojen sisällä on tällä hetkellä vaikkapa 70 ahmaa, niin se on jo minusta kova juttu. TH


 
 

 

 

 
 

 

 
 


Labels: , , , , ,


Comments:
Ole huoleti ei ole ahmat loppuneet. Vasta kulkivat jäljet tuolla lännempänä kun kävimme hiihtoreissulla umpihangilla, samoin Sallan rajaa vasten liikkui ahma.
saulainen
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?