Friday, December 08, 2017

Kaamoksen alkaessa / Polar night at the beginning

Viime aikoina on taas satanut aika vähän. Näyttää taas siltä, että säät vaihtelevat parin viikon systeemissä, joka toinen viikko sadetta, joka toinen poutaa. Eli siis tuulet tuovat väliin lauhempaa ilmaa ja sateita etelän suunnalta, väliin tulee kylmää ja kirkasta pohjoisen suunnalta. Voisi yrittää ennustaa tulevia säitä tämän perusteella. Sen mukaan näyttää siltä, että jouluna olisi pilvistä ja lauhaa täällä. En ala kuitenkaan sääprofeetaksi.

Tänään oli vielä suhteellisen kirkasta aamupäivällä, mutta iltaa kohti pilvistyi ja alkoi sataa lunta. Pakkasta oli aamulla toistakymmentä astetta, mutta illalla oli enää puolenkymmentä astetta. Lunta on nyt 30-35 senttiä tunturimetsissä. Kaamos on alkamassa.


Kaksi koppeloa oli hakonut Kotovaaran laessa lähellä Smearia tänään ja eilen. Puolenpäivän aikaan ne olivat maassa mäntyjen tyvellä lepäilemässä. Ilmeisesti korppi lensi ohi, koska koppelot huomasivat jotain ilmassa ja siirtyivät toiselle puolelle puuta ja pyörittelivät kaulaa katsellen taivaalle. Minä en huomannut mitään, vaikka katselin taivaalle puiden välistä.


Vedenjakajanselässä oli urosmetso hakomassa. Eilen tullessani töihin näin poikametson (k)hakomassa männyssä Martinkylän jälkeen.


Kuutsjärven eteläpuolella oli ainakin kaksi hirveä asustellut viime päivinä, ilm. tänäänkin. Tarmo näki muuten kolmen uroshirven porukan puiston alueella muutama päivä sitten. Niillä oli vielä sarvet päässä, n. 8-12-piikkisiä. Hirvet olivat aukealla ja aika lähellä, mutta kamera ei sattunut matkaan. TH
 
 
 

 





Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?