Friday, December 22, 2017

Harvinainen tapaus / A rare happening

Kirjassani kirjoitin, että vain kaksi tapausta on tullut vastaan, että urosmetso olisi löytynyt tapettuna Värriön tunturimetsistä, siis talvella petolinnun tappamana. Kolmas tapaus tuli vastaan eilen.

Ykkösen pohjoisrinteellähän on ollut jo muutaman viikon aikana 2-4 urosmetsoa hakomassa. Eilen alueella käydessäni puolenpäivän jälkeen löysin tapetun ilm. 1.5-vuotiaan urosmetson raadon männyn tyveltä. Raato oli männikön ja tunturikoivikon rajassa ja sitä oli syöty jonkin verran täkästä. Mitään selkeitä jälkiä tappajasta ei kuitenkaan ollut.

Jätin raadon sikseen. Palasin paikalle kahden maissa jo hämärtäessä. Raadolla oli haukka, jonka määritin ilmeiseksi kanahaukaksi. Tarkemmin en sitä nähnyt, enkä saanut kuvia 30-40 m päästä.

Tänään menin paikalle vähän ennen puolta päivää. Arvelin haukan silloin syöneen niin paljon, että se ei ehkä olisi kovin valpas pakenemaan. Menin varovasti kelkalla ja näinkin haukan jo n. 50-60 m päästä. Pääsin vielä varovasti kymmenkunta metriä lähemmäs ja sain kuvattua linnun. Se oli vanha kanahaukka, ilmeisesti naaras, koska vaikutti aika isolta. Lähestyessäni lintu karkasi huomaamatta, kuten eilenkin.

Kuutsjärven eteläpuolella on asustellut ainakin kaksi hirveä jo pitempään, jäljistä päätellen. Tänään iltahämärissä pääsin ne näkemään järven eteläpuolen polannetta ajaessani. Hirviä oli kolme.


Riekonjalat olivat jättäneet merkkejä kahdessa paikassa. Lintuja oli ollut n. 2 ja 5-6 yks. TH

 
 

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?