Saturday, May 27, 2017

Valoisa aika / Light time


Minä pysyn metsolinjalla. Tänään näin muutaman urosmetson soidinpuuhissa ja pari maassa kävelevää koppeloa. Yllätys oli, että Vedenjakajanselässä oli soitimella ainakin kaksi metsokukkoa. Eihän siellä mitään soidinta pitänyt olla! Metsot olivat paikalla vielä puoli yhdentoista aikaan aamulla pyrstöt pystyssä. Liekö sinne muodostunut uusi soidin? Hirvasjoen kuusikon soitimelle on kolmisen kilometriä, joten kyllä sinne jo mahtuu uusikin soidin.

Tänään paisteli väliin aurinko, väliin tuli lumikuuroja. Pohjoistuulella keväällä se on normaalia. Aamulla oli pilvisempää, mutta illaksi selkesi.

Tuntsajoen latvalla oli vielä kova talvi, joessa paikoin jääkansi. Joku toinenkin oli kelkkaillut siellä.

Luonto oli aika hiljainen. Jokien sulapaikoilla oli joku kahlaaja ja rastas.

Seuraava yö tulee Värriölle vasta 17.7. Aurinko nousi hieman ennen 1.30, mutta laskee vasta heinäkuulla, mikä pitää ottaa huomioon hyvän yön toivotuksissa. Nyt on valoisaa, kun on vielä lumikin maassa. TH

Labels: ,


Comments:
Hei!

Kuinka yleistä on tutkimusaseman historiassa, että yötön yö alkaa ja lumet ovat edelleen maassa? Olisiko mahdollista saada kertausta fenologisista havainnoista puiston alueelta. Milloin tuomi kukkii jne. Lisäksi olisi mukavaa tietää milloin mahtaa terminen kasvukausi vuonna 2017 käynnistyä tutkimusasemalla.


Marko Ollila
 
Nyt ollaan pari-kolme viikkoa normaalista jäljessä. Myöhäisiä keväitä on ollut v.1982 ja v.1996, mutta nyt saatetaan pistää vielä myöhemmäksi.

Tuomi kukkii yleensä kesäkuun puolivälissä, ääriajat 2.6. ja 7.7. Rentukka kukkii 25.5.-21.6. V. 1996 se kukki 21.6. Lumi suli silloin avomailta 6.6. Nyt ei ole vielä sulanut.

Keväitä on niin erilaisia. Kylmä aika voi sattua eri aikoihin. Nyt on ollut pitkään kylmää, liekö ennätyksellisen kylmä 1.5 kk aika. Talvi olikin lauha. Mielenkiintoista, mutta ei niin miellyttävää.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?