Thursday, December 01, 2016

Asemapäivät Kevolla / The meeting of stations at Kevo

Kävin Kevon tutkimusasemalla asemapäivillä 29.11-1.12.16. Paikalla oli n. 40 henkeä tutkimusasemilta eri puolilta Suomea.

Turun yliopiston Kevon tutkimusasema (tai laitos) sijaitsee lähes Suomen pohjoiskärjessä parikymmentä kilometriä Utsjoelta etelään. Asema on Kevojärven rannalla, rinteellä kuten meidän asemakin. Siellä on tilat n. 50 hengelle. Paikalla on koivikkoista metsää ja seassa joku mäntykin. Sinne johtaa oma tie, muutama kilometri ajoa päätieltä.

Asema ei ole kuitenkaan luonnonpuistossa kuten Värriö, vaan puisto alkaa kyllä heti vierestä. Puisto on iso ja komeimmat paikat ovat Kevojokea ylöspäin lounaaseen muutama kymmenen kilometriä. Vaikka kyllä Kevojärvikin on hienolla paikalla, korkeuseroja riittää.

Kävimme maastossa muutaman kilometrin reissun joella järven yläpuolella. Lunta oli parikymmentä senttiä, mutta kelkanjälki oli alla. Kaamos oli alkanut pari päivää aikaisemmin ja pilvinen sää vaikutti myös hämärtävästi. Pakkasta oli puolenkymmentä astetta.

Mäntyä on vielä laaksoissa jonkin verran, mutta metsoa siellä ei ole. Enää. Paikalliset ammattimetsästäjät ovat kuulemma viime vuosina ampuneet ne yhdettömiin. Kanalinnuista alueella on vain riekkoa ja kiirunaa.

Hirvikanta on vahvistunut, kuten Suomessa yleensäkin. Näätä asustaa alueella ja joku suurpetokin sutta lukuunottamatta. Yllättävästi myös pohjanlepakkoa tavataan alueella harvinaisena.

Joessa on vielä lohta, mutta parhaat kalapaikat ovat alempana. THComments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?