Friday, September 02, 2016

Syksyn alkaessa / At the beginning of autumn

Säät ovat olleet vaihtelevia viime aikoina. Vettäkin on satanut ja vedet ovat aika korkealla. Veden lämpö on jossain 10 asteen tienoilla, kuten ilmanlämpökin keskimäärin. Yöhallaa ei ole ainakaan täällä esiintynyt.

Koivuista ja vaivaiskoivuista ovat lehdet pääasiassa pudonneet koivuruskan takia. Sen sijaan muissa lehtipuissa lehdet vielä ovat ja aika vihreitäkin vielä. Nuorttiaapa oli eilen aika mielenkiintoisen näköinen, kun vaivaiskoivuissa ei ollut lehtiä, mutta pajuissa vielä oli. Sellaista ei ennen ole tietääkseni tapahtunut.

Metsoja on alkanut näkyä. Eilen näin tullessani tienvarressa koppelon. Aleksi näki Kotovaaran länsirinteellä neljän metson parven, jossa oli ainakin naaraita, ehkä yksi uros. Tänä aamuna oli pihassa 6-7 metson parvi, jossa oli ainakin koppeloita. Aleksi näki parven, joista vain yksi koppelo jäi maahan, muut lensivät. Vieraamme Ville ja Mete näkivät Kuntasjokivarressa 2-3 metsoa, joista ainakin yksi oli uros. Ja eilen he näkivät matkalla Syväkurulle 1-2 metsoa.

Vielä toissapäivänä 31.8. oli Kuutsjärven pajukossa sinirinta. Eilen illalla ennen klo 19. laskeutui Kuutsjärvelle kalasääski. Se yritti iskeä kalan, mutta iski harhaan. Kauaa se ei paikalla ollut, mutta edellinen havaintoni kalasääskestä Kuutsjärvellä on kauan, n. 37 vuotta sitten.

Tänään oli Kuutsjärven pajukossa lintuparvi, jossa oli ainakin 5 talitiaista, 1 hömötiainen, 2 hippiäistä, puukiipijä ja 1-2 pajulintua. Lisäksi oli punarintoja ja eilen peukaloinen. Päivällä lensi parvi isokäpylintuja itään.

Nuori jänis oli makuulla tiheikössä ja oravia on myös ollut pihapiirissä, koska niille on annettu väliin sapuskaa, kuten linnuillekin. Lammen telkät ovat häipyneet. Aleksi löysi Kotovaarasta karhun paskan. Ja näki lintuparven, jossa oli kuukkeleita ja pohjantikka. TH, AM

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?