Monday, August 01, 2016

Kuolan luonnonkauneutta / Beauty of nature on Kola region

Lännestä päin laskee Kantalahteen ja Vienan mereen Kanda-joki. Joki virtaa halki vuoristen maiden ja on koskinen. Kymmenkunta kilometriä ennen lahtea on putous tai paremminkin köngäs, jossa on putousta muutama metri ehkä sadan metrin matkalla.

Paikka on melko suosittu käyntikohde ja leiripaikka. Mitään rakenteita siellä ei ole.

Kävin katsomassa paikkaa 30.7.16. Siellä oli muutamia muita vierailijoita, mm. Montsegorskista (k).

Könkään alla huomasin kasvin, mitä en ollut aikaisemmin tavannut. Se oli lähes metrin korkuinen ja melko laajoina kasvustoina jokirannassa. Pitkään piti kirjoja tutkia, ennen kuin laji selvisi. Kysymyksessä on pohjan pärskäjuuri (Veratrum album t. lobellianum). Kuolan niemimaalla sitä on siellä täällä, eikä se ole mikään harvinaisuus.

Suomessa on vain yksi kasvupaikka, joka löytyi joskus muutama vuosikymmen sitten Utsjoelta jonkin pienemmän joen varrelta. Paikka on rauhoitettu. Muita pärskäjuurilajeja ei Suomessa tavata luonnonvaraisena.

Kasvi on kokonaan myrkyllinen ja kuuluu sudenmarjojen sukuun (sudenmarjakin on hyvin myrkyllinen). Sitä käytetään kuitenkin pieninä määrinä lääkkeenä.

Kasvistollisesti Kuolan alue on mielenkiintoinen. Siellä esiintyy monia harvinaisia lajeja, monet alkuperäisinä ja muutamat ihmisen tuomina. Vaatisi paljon tekstiä esitellä niitä. Eräs suomalainen sosiaalineuvos kävi kuvaamassa Kuolan kasveja eläkepäivinään, tapasimme hänet Kantalahdella yli 90-vuotiaana jo vuosia sitten. TH
.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?