Saturday, January 16, 2016

Valkopyrstön perässä / Searching the white-tail Capercaillie

Eilisen ja viime yön aikana sateli kymmenkunta senttiä lunta. Aseman kepissä on nyt 65 cm. Pakkasta oli aamulla vajaa kymmenen astetta, mutta iltaa kohti kiri yli viidentoista. Päivällä jopa aurinko hieman näyttäytyi.

Kävin vähän etsiskelemässä eilistä valkopyrstöä ja löysinkin sen samalta paikalta männystä. Sillä oli kaveri naapurimännyssä. Pyrstölintu oli kuitenkin niin korkealla ja vaikeasti, että kunnon kuvia ei siitä saanut. Pari ohessa.

Aivan lähistöltä karkasi kanahaukka, ilm. aikuinen koiras. Paikalla maassa päivä-pari sitten tapetun ukkometson raato. Lunta oli tullut kovasti päälle, mutta haukka oli jatkanut raadon syömistä.

Kilometrin päästä lounaaseen Hirvasjoen latvalammen luota löysin metsoparven, jossa oli 9 urosta ja yksi naaras. Urokset olivat kaikki vanhoja lintuja, liekö koppelokin. Harvinainen tapaus, että koppelo ja urosmetsot olivat keskitalvella porukassa. Ei ilmeisesti kovin pitkäaikainen suhde.

Kilometri pohjoiseen taas oli 5 ukkometson porukka, saattoi olla kuusikin. Niistä 0.5-1 km päässä itään ja länteen löysin 3 + 2 + 1 ukkometsoa. Kaikkiaan metsoja siten 23-24 yks. neljän tunnin reissulla.

Näin mahdollisesti pyynkin vilahdukselta, mutta muuta erikoisempaa ei. Illalla ketun silmät kiiluivat varaston nurkalla ja puolikuu loisti taivaalla. TH

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?