Thursday, May 28, 2015

Venäjän Lappia / Russian LaplandKävin 22-28.5. viikon reissun Kuolassa vaimoni kanssa. Mielenkiintoisesti siellä oli monin paikoin lehti koivuissa isompi kuin Suomen puolella, mutta jäät vielä monissa järvissä. Täältähän jäät lähtivät Ainijärvestä 21.5. ja Kuutsjärvestäkin 27.5., puhumattakaan eteläisemmistä. Kaitatunturin seudussa tunturimetsässä oli 22.5. lunta vielä lähes puoli metriä, mutta 28.5. jo paljon vähempi (k). Värriöltäkin lumet lähtivät jo 25.5. paikkeilla metsistä.

Kävin Lovozerossa katsomassa kylää ja muutakin aluetta, koska en ollut siellä koskaan käynyt. Sehän sijaitsee Monchegorskista lähes 100 km koilliseen linnuntietä.

Metsä mataloituu Lovozeroa lähestyttäessä ja havupuuraja tuleekin vastaan kylän jälkeen, kartan mukaan. Jäkälää alueella on runsaasti, vaikka Lovozerossa (k ylempänä) poroja hoidetaankin. Siellä on myös muita luontaiselinkeinoja, joita vajaa 3000 asukasta pääosin harjoittavat.

Lähistöllä on myös Revdan kaivoskylä, jossa on ollut jopa 8000 asukasta, mutta kaivos on ehtynyt ja väki muuttamassa pois. Kävin sielläkin. Täkäläiseen tapaan siellä on vanha kylä (k) ja uudempi kaivoskaupunki vähän matkan päässä.


Revda on Lujaur-Urtin eli Lovozeron tunturien pohjoislaidalla. Länteen päin sijaitsevat Hiipinätunturit. Nämä ovat Kuolan komeimmat tunturit, suorastaan vuoret, jopa

1200 merenpinnasta ja kilometrin ympäristöäänkin korkeammalla (Hiipinä lumipeitteinen).

Lintujen laulu raikui missä vain pysähtyi. Sama tilanne on tällä hetkellä suomenkin puolella. TH


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?