Saturday, May 09, 2015

Tornien Taisto 2015 / The battle of towers bird watching 2015

Lauantaina 9.5. käytiin valtakunnallinen Tornien taisto. Olin mukana avustamassa Kivelänaukean tornin joukkuetta "Uivelon Uutun Untuva" Etelä-Sallassa. Joukkueen muut jäsenet olivat Ritva Kivelä, Kyösti Palojärvi ja Helena Palojärvi.

Sää oli selvästi parempi kuin edellisvuonna. Pakkanen oli vaihtunut lähemmäs kymmenen asteen keliin. Pari-kolme tuntia satoi, mutta sitten kirkastui. Aurinkokin jollain tavoin paistoi. Keli ei vieläkään paras mahdollinen ollut.

Lintuja oli kuitenkin mukavasti. Sulaa oli aika paljon ja siten linnuille ruokailupaikkoja. Merikotka alkaa olla jo vakiokamaa ja nyt vanha kotka istuskeli jäällä ja väliin siirtyi toiseen paikkaan 1,5 tunnin ajan. Monia muuttolajeja oli jo saapunut, viimeisimpinä liro, mustalintu ja lapinsirkku, jota tosin ei virallisesti saatu listoille, koska vain yksi kuuli sen (olisi tarvittu toinen varmistamaan). Pohjansirkku sentään saatiin lopulta kahden hengen korvin havaituksi. Uivelo-nimikkolaji oli muutaman yksilön edustamana paikalla ja riekkokin löytyi. Kävipä Helena jonkin merkillisen vaiston johdattamana ajamassa ukkoteeren lähistöltä meidän nähtäväksemme.

Petolintuja näkyi loppujen lopuksi aika vähän. Em. merikotkan lisäksi vain ohi purjehtinut kalasääski edustivat niitä.

Suuria erikoisuuksia ei ilmaantunut. Erikoisuutena voisi mainita saukon, jonka Ritva löysi joen rannasta, mutta joka pysyi näkyvissä vain lyhyitä aikoja. Pikkulokki oli erikoisinta lintulajistoa ja aiheutti aluksi hieman päänvaivaakin.

Kaikkiaan havaitsimme 49 lajia, mikä oli 16 enempi kuin viime vuonna. Itä-Lapissa se oli kärkilukemia, mutta yleensä koko Suomessa loppupään lukemia, jossain 270 paikkeilla 324:stä joukkueesta. Muutama laji olisi saatu lisää, jos olisi löytynyt niille kaksi havaitsijaa, mutta sillä ei olisi paljoa sijoitusta nostettu. Eli etelämpänä tai joillakin paikoilla pohjoisempanakin havaitaan enemmän lajeja, se on muuttumaton tosiasia. Millään huippuhavainnontekijöillä tilanne ei siitä juuri muutu. Nyt parhaat tornit olivat aika pohjoisessa, Oulun seudulta etelään rannikkoa pitkin. Siellä lajeja 110 seudussa. TH ym.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?