Thursday, May 21, 2015

Myyriä / Voles

Tiistaina 19.5. lämpesi n. 15 asteeseen oltuaan ennen sitä nollan vaiheilla. Lumet olivat jo silloin niin vähissä, että moottorikelkalla saattoi ajaa enää tunturissa. Nyt 21.5. lunta on enää tiheimmissä metsiköissä ja sielläkin paikoitellen. Lämpötila on nyt öisin viitisen astetta ja päivällä kymmenkunta. Tulvaa oli kovastikin, mutta se on nyt osaksi laskenut. Kuutsjärvessä on sulaa pohjoisrannalla, osaksi avantopumpun takia.

19.5. kuului pajulintu, mutta muita uusia lajeja ei ole havaittu. Käkeä vielä odotellaan. Etelämpänä Sallassa sellainen on jo havaittu monta päivää sitten.

Myyriä näkee usein, niitä on kuitenkin niin paljon, vaikka havaintoja soidintavista pöllöistä ei paljoa ole. Aseman liskuista on kuitenkin tullut koko ajan saalista. Pihapiirissä asustelee ainakin harmaakuvemyyrä (k), mutta on muitakin. Metsonsoitimen kuusikossa tapasin punamyyrän, josta sain myös kuvia.

Nämä molemmat ovat pohjoisia lajeja, joiden eteläraja kulkee jossain napapiirin korkeudella, ehkä vähän eteläpuolella. Molemmat ovat punertavia ja melko lyhythäntäisiä, harmaakupeisella kyljet ovat harmaat. Metsämyyrä on myös punertava, mutta häntä on selvästi pitempi.

Pöllöillä on varmasti pesintöjä, mutta koloja ei ole kovin kontrolloitu. Samoin piekanan ja tuulihaukan pesintöjä luulisi olevan. TH


Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?