Sunday, February 08, 2015

Tunturikettu jne. / Fjällräven osv. / Fell Fox etc.

Aseman mittakepissä oli aamulla 58 cm ja Smearin kepissä 71 cm. Kaikkiaan maastossa on suurin piirtein saman verran lunta kuin etelä-Sallassa, lumi vain vähän tiiviimpää. Pakkasta oli tänään 10-15 astetta, tuuleskeli, mutta ei myrskynnyt. Aurinko paisteli noususta laskuun.

Kanalinnut tuntuvat olevan vähän kateissa täälläkin. Päivän reissulla itäpuolelle näin vain kaksi ukkometsoa ja riekon. Hakomisjälkiä ei näkynyt.

Hiiripöllö pyöriskeli tykkymännyn latvassa aamusella Vedenjakajanselässä. Isokäpylinnun näin lennossa ja ilm. muutaman muunkin käpylinnun sekä urpiaisia.

Sauoivanmuristalla huomasin pisteen vajaan kilometrin päässä tunturissa puoli yhden maissa. Pidin sitä porona, mutta ihmettelin, miksi se oli yksin. Otin kiikarin esiin ja näkökenttään ilmestyikin sitten kettu, joka lähti liikkeelle. Sekin näki minut ja hiljalleen pysähdellen jatkoi viistosti poispäin tunturinrinnettä. Kettu oli tullut Papulammen suunnasta. Lähempänä rajaa näin toisenkin ketun jäljet, jotka menivät itään päin.

Hirvasjoella oli saukko noussut aamusella jokea ylöspäin. Peltoselässä tuli nuorehko uroshirvi vastaan ja väisti sen verran, että pääsin ohi.

Näädän, oravan ja jäniksenjälkiä näkyi siellä täällä ja poroja oli Petäjärinteellä kaivamassa enempikin. TH


Labels: , , , , , , , , , , ,


Comments:
Ketuista tuli mieleen.

Onko Värriön historiassa yhtään naalihavaintoa? Periaatteessa kai joskus vuosikymmeniä sitten joku harhailija on saattanut sinnekin eksyä?

Tarhakarkulaisiakaan ei siellä taida liiemmin olla, vai harjoitetaanko Koillis-Lapissa turkistarhausta?
 
Naalihavaintoja ei ole tehty. Varmaan niitä on aikoinaan käynytkin alueella, kun naaleja oli enemmän. Saarielällä esim. tunturi Naalipää.

V. 2010 tammi-helmikuussa poronhaaskalla Sauoivassa kävi valkea kettu, jota luulimme naaliksi (kts. luontopäiväkirja!). DNA-tutkimus osoitti sen olleen tarhakettu tai sen jälkeläinen. Myös poromiehillä on havainto valkeasta ketusta Ahmatunturissa vuoden 2000 paikkeilla.

Venäjän puolen korkeilta tuntureilta (Tsiulutaldi) on kuulopuheiden mukaan joku naalihavainto 1900-luvun loppupuolelta.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?