Tuesday, January 06, 2015
Vuodenvaihteessa Kemijärven seudulla / At the time of New Year on Kemijarvi region

Kemijärvellä oli pihlajissa vielä ruokailijoita, tosin jo aika vähän. Taviokuurnia oli vielä kymmenkunta tammikuun alkupäivinä. Ne söivät jäisiä, maahan pudonneita pihlajanmarjoja (kuva auton valoissa). Puissakin vielä jonkin verran oli. Tilhiä oli vähän enemmän, pari-kolmekymmentä. Räkättirastaan näin pari kertaa. Toinen oli 6.1. vedenpoistoputken sulapaikalla keskustan tuntumassa. Muista pihlajanmarjoja syövistä linnuista oli punatulkkuja useita kymmeniä ja myös viherpeippoja.
Särkikankaalta löysin 27.12. kaksi vuorihemppoa (k)syömässä ilm. urpiaisten pudottamia koivunsiemeniä hangelta. Itä-Lapissa niitä on tavattu vain Kemijärveltä puolenkymmentä kertaa ja koko Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueelta ei koskaan sydäntalvella. Itsellenikin tämä oli elis, siis eka havainto. Kauaa ne eivät paikalla olleet enkä muuallakaan niitä sitten nähnyt.
Toinen harvinaisempi tapaus oli harmaapäätikka, jonka huomasin vaimoni kanssa Tohmossa lentävän tien yli 31.12.. Se pysähtyi lehtikuuseen katselemaan ja jatkoi sitten eteenpäin. Kuvaa en ehtinyt ottamaan, mutta selvästi näimme vihreän selän ja mahd. sillä oli punaista päälaessa, mikä on koiraan tuntomerkki. Sekin jäi ainoaksi havainnoksi, koska paikallisella ruokintapaikalla sitä ei oltu nähty. Mahdollisesti se käy ruokailemassa jossain kauempana.
Vähän aikaisemmin 26.12. näimme varpuspöllön (k) tien varrella kuusen latvassa Levärannan seudussa.
Muita havaintoja olivat seudulla kolme hirveä Muljunaavalla ja kettu köpötteli Kemijoen yli Tohmossa.

Niin, puukiipijäparin näin Särkikankaalla 22.12. Aallon Pirkka näki pähkinänakkelin ja kuusitiaisen Kalkonniemessä lintulaskennassa 2.1. Pähkinänakkeli on nähty vähän aikaisemmin myös Kallaanvaarassa. Kuusitiaisen Pirkka näki myös keskustan lintulaskennassa. Niitä on tavattu Kemijärvellä kymmenkunta eri yksilöä syystalven aikana. TH
Labels: harmaapäätikka, hiiripöllö, hirvi, kettu, kuusitiainen, pähkinänakkeli, punatulkku, räkättirastas, taviokuurna, tilhi, varpuspöllö, vuorihemppo