Tuesday, January 13, 2015

Porontappo / Killed reindeer

Pilvistyi ja etelätaivaan pilvet estivät aurinkoa näkymästä. Oli kuitenkin hyvin valoisaa, koska osa taivasta oli pilvetön. Asemalla oli kuitenkin 27 astetta pakkasta suurimman osan päivää. Vasta illalla lämpötila nousi -20 yläpuolelle, siis -17 asteen paikkeille ja alkoi tuulla.

Yli-Nuortin alinarvomittari näytti kuitenkin iltapäivällä vain -25 astetta. Enimmillään se oli käynyt -28 asteessa, vain. Mittari oli kuitenkin lumen peitossa ja se varmasti vaikutti. Tapaamani savukoskelainen poromies kertoi eilen olleen -42 astetta koko päivän Saijanojan kämpän mittarissa Tulppion seudulla. Tänään sielläkin oli vain -28. Papulammin kämpän mittari näytti samat.

Kiirunoita en enää nähnyt, mutta riekon (k) näin Saun kurujen muristamailla. Sekin käytti hyväkseen porojen kaivualuetta ruokailussaan.

Ilves oli ottanut syömäporon viime yönä muristalla (k). Vasa oli sortunut muutaman kymmenen metrin kamppailun jälkeen. Paikka oli vain vajaan 100 metriä siitä, missä kiirunat olivat lähimmillään. Syötyään se oli häipynyt Pulkan vitikoihin.

Raadon löysin maakotkan ja korppien avustamana. Vanha kotka lähti raadolta ja lensi itään korpin seuratessa turvallisen välimatkan päästä (k).

Hirviä pääsin nyt näkemään enemmänkin, eikä vain jälkiä, joita kyllä riitti. Petäjikkö-Pulkalla oli 4 laumassa. Yhdellä sarvensa pudottaneella uroksella oli "merkki" korvassa (k).

Raippavaaran kaakkoisrinteellä makoilivat emä ja vasa. Rajalta asemalle näin lisäksi 7 hirven tuoreet jäljet ja Pulkan-Saun-Papulammen maastoissa oli lisää jälkiä. Parina päivänä tein havainnot yli 20 hirvestä.

Teeriä oli n. 10 yks. parvi Sauoivanmuristan koillispuolella kiepeissä. Niitäpä se eilinen kanahaukka varmaan on metsästellytkin.

Papulammin kämpän luona ruokaili urospyy koivussa. Alueella oli riekon- ja jäniksenjälkiä, niin että haukalle ja kotkallekin riittää ravintoa.

Mutta missä ovat hiiripöllöt? Moneen päivään en ole nähnyt yhtäkään. Myöskään myyränjälkiä ei näy mitenkään paljon, kuten yleensä myyrätalvina. TH

Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?