Tuesday, January 20, 2015

Kuolan talvea / Winter in Kola

Kotimatkalla 15.1. näin Kemijokivarressa metson männynlatvassa ja hiiripöllön kuusenlatvassa. Lähellä Kemijärveä jo pimeässä juoksi hirvi tien yli auton edestä reilun 50 m päästä.

Kävimme vaimoni kanssa Venäjällä 16-20.1. Matkalla aamupäivällä ennen Sallaa Lakijängän kohdalla syöksyi kanahaukka teeren kimppuun. Ei selvinnyt miten kävi.

Venäjän puolella Kuolajärvellä sukelteli minkki joessa (k). Paikalla oli myös pari koskikaraa.

Alakurtin jälkeen vanhan rajan luona lensi lapinpöllö tien yli ja istahti mäntyyn. En ehtinyt saada kameraa esille, kun se jo jatkoi tiheän, lumisen metsän siimekseen. Miten se mahtuu lentämään noin tiheässä metsässä?

Montsegorskissa oli paljon tilhiä, koska pihlajanmarjoja oli vielä paljon. Laskin yhdestä parvesta n. 250 lintua (k), mutta paljon muitakin oli. Räkättirastaita näin 1-2, mutta taviokuurnia ei näkynyt. Zelenoborskissa on ollut kuulemma mustarastas.

Vanhahko kanahaukka yritti iskeä puluja, mutta ei ainakaan vielä onnistunut. Haukkoja on varmaan kaksi, arveli Alex. Kun iso puluparvi nousi korkeuksiin, niin siitä tiesi, että kanahaukka oli paikalla.

Kaupungin läpi virtaavan joen sulapaikassa oli sorsia. Sinisorsia laskin lopulle 40 yks. ja muista lajeista näin tukkasotkanaaraan ja nuoren urosuivelon (k).

Severonikelin kombinaatilla on erikoinen vierailija. Jo toista vuotta sitten siellä on kesällä nähty ja kuvattu ilves makaamassa lämpöputkien päällä. Nyt se oli nähty talvellakin, mutta ei tiedetty. oliko se sama. Metsien kissa on tullut ehkä rottia pyytämään tai ruoanjätteiden takia roskapöntöille.

Murmanskissa oli valtavasti marjoja pihlajissa. Venäjän kaupungeissahan on istutettu kovasti pihlajia. Mutta pihlajanmarjalintuja siellä ei juuri ollut. Yhden pienen tilhiparven näin.

Murmanskista jonkin matkaa etelään näin n. kymmenen yks. käpylintuparven.

Lentokoneita oli ilmassa päivällä ja illalla. Siis hävittäjiä. TH

Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?