Monday, December 01, 2014

Riistaa / Game
Saman tapaista jälkeä kuin tänään oli riistakamerassakin. Se oli ollut kuukauden pari rajan varressa Hirvasjokiseudussa. Päivämäärä kuvissa on mitä sattuu. TH

Labels: ,


Comments:
Kommentoin jo aiempaa viestiä, mutta taisi hukkua matkalle...

Eli kyse oli metsäkanalintujen levinneisyyden pohjoisrajoja. Miten pohjoisessa pyytä tavataan? Itse olen nähnyt pyitä ja/tai papanoita Tsarmitunturin erämaassa ja Hammastunturin erämaassa, mutta onko niitä vielä pohjoisempana? Kessi/Vätsäri on varmaankin liian aukeaa ja karua, mutta Lemmenjoen kansallispuiston metsäosissa ja Muotkatunturin erämaan jokilaaksoissa olisi sopivaa ympäristöä. Niissä en kuitenkaan ole nähnyt pyitä.

Metsoa taas esiintyy kaikkialla, missä mäntyä on metsiköiksi asti. Mahtaako sitä olla Pohjois-Norjan jokilaaksoissa, joissa mäntyraja tulee uudestaan vastaan puuttoman ylängön jälkeen?

Teerestä pohjoisin havaintoni on Luirojärven itärannalta Saariselän tunturien eteläpuolelta. Lieneekö sitä Hammastunturissa? Mikä mahtaa rajoittaa teeren esiintymistä pohjoisessa, kun tunturikoivikoissa luulisi olevan sille kyllin ravintoa? Lumipeitteen kesto kenties?

Kiitos hyvästä blogista.
 
Hei urogallus! Jäänyt huomaamatta kysymyksesi. Kirjoita Googleen Lintuatlas ja havainnot, niin löytyy! Periaatteessa pyyn ja teeren pohjoisrajat ovat siellä, missä kuusenkin. Mutta pientä poikkeusta esiintyy. Pyytä näyttää olevan myös Inarinjärven länsipuolella ja teeren pesintä näkyy Pulmangista. Havaintoja teereltä löytyy joku Inarinjärven pohjoispuolelta. Lännessä molempien raja on Hetassa. Pyitä olen nähnyt itsekin Tsarmikuusikossa. Metso löytyy Susi-Pulliaisen mukaan mäntyrajan viimeisestä männystä. Varmaan sitä löytyy myös Jäämeren rantamännyistä.

Olen miettinyt, miksi teeri ei syö tunturikoivua, mutta en ole kysynyt keltään.
 
Hei,
täällä Kaamasen seudulla pyy on vakituinen, tosin harvalukuinen pesimälintu. Ja kuustahan meillä ei täällä ole, eli männiköistä pyy löytyy ja talvisin koivun silmu näyttää maistuvan.
Tältä alkutalvelta on useita havaintoja teeristä,sekä uros että naaraslinnuista. Viime syksyltä minulla on vain yksi naarasteerihavainto. Vakituinen pesimälintu teeri ei kuitenkaan ole.Liekkö yhtään pesintää täällä tiedossa?

MVi
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?