Friday, November 28, 2014

Tuntsajoella / On the river Tuntsajoki

Tänään oli 3-4 astetta pakkasta, heikko tuuli ja etupäässä pilvistä. Iltapäivällä satoi pientä hiukkasta.

Rakitsan ja aseman välillä hakoili 2 koppeloa samassa puussa, 2 ukkometsoa oli parin sadan metrin päässä niistä, toinen männyn alaoksilla ja toinen maassa aamupäivällä. Vielä näistä satakunta metriä hakoili yksinäinen koppelo.

Yksinäinen ukkometso löytyi männystä Haaskakummun pohjoisosasta, toinen eteläpäästä männyn latvasta. Kummun lounaispuolella oli 4 yks. teeriparvi puissa.

Vedenjakajan eteläpuolelta suonlaitapajukosta lähti 3 yks. riekkoparvi lentoon puolenpäivän aikaan. Iltapäivällä linnut olivat vielä paikalla, mutta yksi niistä oli loukkaantunut (k). Joku peto oli iskenyt. Lintu pääsi vaivoin lentoon, mutta pajunsilmut näyttivät hyvin maistuvan. Etelämpää Tuntsajoen latvalta lähti toinen 3 riekon porukka.

Tuntsajoen yli lensi yksinäinen ukkoteeri yhden maissa. Joen eteläpuolella pisti silmään kaukana männyssä oleva piste. Kiikarilla se osoittautui ukkometsoksi ja niitä oli ainakin kaksi (k).

Samaan aikaan huomasin ilmaantuneen yhden pisteen kuusen latvaan muutama sata metriä niistä itään. Alkaessani kaivamaan kiikaria, huomasin pisteen häipyneen ja sitten huomasinkin jokivarressa lentävän linnun. Epäilin sitä jo tunturihaukaksi, mutta vasta kiikarilla asia varmistui. Kaunis, vaaleahko, vanha tunturihaukka ohitti minut parinsadan metrin päästä matkalla jokivartta luoteeseen. Ehdin saada siitä vielä kuvia takaa päin (k).

Ylempänä joen latvoilla näin vielä hakovan ukkometson itäpuolella hämärissä ja vähän myöhemmin Vedenjakajalla hiiripöllö yritti pyytää myyrää matalien kuusten latvoissa tähystäen. Ei se kuitenkaan silloin onnistunut.

Tuntsajokivarressa oli muutamat hirvenjäljet, yhdessä paikassa oli vasta asuttu kovastikin ja saatoin nähdä vilahduksen hirvestäkin, mutta en ole varma. Poroja oli tulossa Tuntsan aavalla kymmenkunta pohjoista kohden.

Niin, koskikara lähti kahdesta kohtaa joelta. TH

P.S. Teeriä oli muuten 3 lisää  tuntsan latvan koivuissa.


Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?