Thursday, October 09, 2014

Kuruilla / On the gullies

Otin vapaapäivän ajatuksena kuvata pihlajanmarjalintuja Saun kuruilla. Eikä se kuvaaminen huonosti onnistunutkaan, mutta lintuhavaintoja tuli siinä määrin, että havainnointi meinasi varastaa kaiken huomion.

Matkalla jo näin hiiripöllön Rakitsan rinteellä aamuhämärissä ja puukiipijän Hirvasjokilaaksossa ym. Mutta hieman ennen kuruja kuulin västäräkkimäistä ääntä "tsrip" Pikku Saun alarinteellä. Virtavästin ääntä kuului jostain taivaalta. Lopulta näin siitä vain vilahduksen, kun se aaltoili lännen suuntaan puunlatvojen yläpuolella. Se varmaankin tuli kuruilta, lentosuunta osoitti sitä. Mahdollisesti se oli muuttomatkalla, sillä Saun kuruilta ei taida olla virtavästäräkkihavaintoja tai niitä on vähän. Tämä on myöhäisin syyshavainto Värriön seudulta.

Itse kuruilla oli sitten rastaita ainakin kymmeniä. Viimeksihän niitä oli vain muutama, joten niitä oli tullut lisää. Muuttomatkalaisia. Sitä jo osoitti 16 yks. räkättiparvi matkalla länsiluoteeseen juuri ennen Pihlajakurua. Siellä näin sitten toisenkin, n. 20 yks. parven matkalla samaan suuntaan. Niinhän täällä räkäteillä on tapana suunnistaa.

Taviokuurnia (k) oli kaikkiaan parisenkymmentä, hieman vajaasti. Ne olivat siis vähentyneet. Tilhiä kaksinkertainen määrä. Punakylkiä lenteli pitkin päivää - ehkä 15-30 yks. ja pari laulurastasta kuulin.

Sepelrastaan kuulin aamupäivällä ja sain siitä kuvankin (k) kaukana pihlajassa. Oli varmaan vain yksi, jonka kuulin myöhemminkin.

Pihlajakurun yli lensi hiiripöllö samoihin aikoihin ja istahti männyn latvaan, saaden huomiota lintujen keskuudessa. Myöhemmin saman teki nuori kanahaukka, joka istahti puolipuuhun (k). Sen aikana tosin kuru oli hiljaa, kuin lintuja ei olisi ollutkaan. Haukan näin vielä myöhemminkin, kun korppi ahdisteli sitä lennossa.

Vielä kuulin harakan ääntä, mikä varmaan oli ensihavainto näillä kuruilla. Myös usein toistuvat korppien ylilennot saivat minun epäilemään haaskan mahdollisuutta. Pohjantikka koputteli kuolevien kuusten kylkiä, pulmunen lensi etelää kohti, järripeipon näin pari kertaa ja urpiaisia oli siellä täällä hyvää koivun siemensatoa hyödyntämässä.

Paluumatkalla näin riekkoparven 4 yks. Hirvasjoen itäpuolella, yksinäisen ukkometson joen länsipuolella, kolme ukkoa männyissä Rakitsan koillisrinteellä jo iltahämärissä (k). Luoteisrinteellä istuskeli kolome koppeloa (k) samoin, karaten sitten kulkijaa. Aamulla muuten oli kolme koppeloa Hirvasjokilaaksossa. Vielä huomasin telkän uiskentelevan Kuutsjärvessä puoli kuuden maissa jo melko hämärässä. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments:
Onpa ollut antoisaa seurata syksyn etenemistä ja talven tuloa siellä - melkein kuin itse kulkisi upeissa maisemissanne kiikarit kaulassa!
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?